07-06-15

Aardbeienroomijs

omdat wat ik maakte zeker voor herhaling vatbaar is... en volgend jaar anders straks weer twijfel en me afvraag, hoe deed ik dat toch...

Ingrediënten

  • 600 ml gemixte aardbeien
  • 500 ml room 40%
  • 150 g suiker

mengen

en 50 minuten in de ijsmachine....

Njamie

21:52 Gepost door Mieke in L. Desserten, U. Kindvriendelijk | Permalink | Commentaren (1) | |  Facebook | |  Print | Pin it! |

17-08-14

Home made pasta

pasta a la puttanesca.JPG

Deze week de knoop doorgehakt en gisteren eigenaar geworden (via collishop want winkelen vind ik echt tijdverlies) van een pastamachine...  Eerst het ding helemaal uit elkaar gehaald, want ik wil begrijpen hoe iets in elkaar zit voor ik me verder waag, dan weer in elkaar, hulp van wederhelftje moeten inroepen, mijn redder in nood voor als ik het net bijna zal opgeven en die me dan weer op weg zet... Maar uiteindelijk 300 g bloem, 2 eieren, 20 ml water in de machine gedaan, schietgebedje terwijl het deeg vorm kreeg en tot het er uit zag als kleine erwtjes (als het er uitziet als taart deeg moet er bloem bij, en als het er uit ziet als zand, moet er water bij)  

Na een goeie 5 minuten durfde ik het schuifje dat het deeg tegenhoudt, een beetje opentrekken en dan wachten tot de eerste slieren te voorschijn kwamen...  Meteen de kom water op het vuur gezet, vertrouwend dat we pasta zouden kunnen eten!

Naarmate mijn vertrouwen steeg, haalde ik er ook een ui, een blikje ansjovis, wat zwarte olijven en een brick tomaten bij. Spaghetti alla puttanesca is iets waarvan beweerd wordt dat de hoertjes dit gerecht maakten als 't rap moest gaan en met ingrediënten uit de kast, dus nu ook het ideale gerecht.

Ui met ansjovis wat aangestoofd met de olie uit het blikje, olijven toegevoegd en ook de tomaten en samen laten pruttelen. Vervolgens mijn eerste home made pasta in het kokende water gelegd (niet zomaar laten vallen, maar met liefde in het water gelegd), na een paar minuten geproefd of die eetbaar was, en uiteindelijk vol vertrouwen "aan tafel" durven zeggen.

Gisteravond mijn pastabijbel er weer bij gehaald en zitten lezen over andere sausen, andere kleuren (waar haal je in godsnaam inktvisinkt?) en beseft dat het alweer een goeie knoop was die doorgehakt was. 

10:08 Gepost door Mieke in H. Pasta, N. Budgetkoken, S. Snel klaar, U. Kindvriendelijk | Permalink | Commentaren (0) | |  Facebook | |  Print | Pin it! |

20-07-14

Kip in filodeeg

Ik blijf nog wat hangen in het koken, experimenteren, aanpassen en vooral genieten.  Nu ik dit recept wil noteren besef ik weer waarom ik dit blogje ooit zo belangrijk vond: om gemakkelijk recepten terug te vinden zonder dat ik moet zoeken uit welk kookboek iets kwam. Ik moest alweer nadenken waar ik mijn inspiratie haalde....2014-07-12 20.34.43.jpg

Ingrediënten:
500 kippebrokjes (Collruyt), 1 ui, verse koriander, peterselie, saffraanpoeder, kaneelpoeder, 100ml water, bouillonblokje kip, 1 ei, filodeeg (Rahman)

Bereidingswijze:
Verhit olie in een pan en bak de kip, snipper de ui en bak mee.  Voeg de gehakte kruiden en poeders toe en schep goed om.  Voeg het water met het bouillonblokje toe en laat sudderen onder gesloten deksel gedurende minimum 15 minuten.  Vervolgens het deksel wegnemen, het vuur hoog zet en het vocht laten verdampen. Laat afkoelen Voeg een ei toe aan de afgekoelde farce.

Snij de vellen filodeeg in 3 lange repen.  Leg een lepel farce op de 3 repen filodeeg en vouw het bovenste hoekje over de farce, wikkel het driehoekje tot envelopje, blijf overvouwen tot het einde van de reep. Leg de driehoekjes op een bakplaat en besprenkel met olijfolie.

Verwarm de oven op 190° en laat de driehoekjes gedurende 20 minuten bakken in de oven.

14:24 Gepost door Mieke in N. Budgetkoken, U. Kindvriendelijk | Permalink | Commentaren (0) | |  Facebook | |  Print | Pin it! |

12-05-14

Home made pizza

Wederhelftje zette me in de bloemetjes met een pizzamaker....  En dat probeerde ik natuurlijk meteen uit!pizza.jpg

Voor het pizzadeeg voor 1 pizza (ik maakte er meteen 2)

300 g bloem, 2 dl lauw water, 2 eetlepels olijfolie, een halve koffielepel suiker, een halve koffielepel zout, 10 g verse gist

Bereidingswijze: Bloem, olie, suiker, zout en deel van het water mengen.  Een deel achterhouden om de gist in op te lossen, toevoegen aan het deeg en gedurende 1 minuut blijven kneden.
Deeg uitrollen en gedurende 25 minuten laten rijzen.  Pizzasaus over de bodem strijken en extraatjes toevoegen..

Wat gebruikte ik voor deze pizza?

een halve ui, in maantjes gesneden, pizzakruiden (mag ik niet vergeten opnieuw mee te nemen uit Delhaize), gerookte zalm van de Colruyt (probeer ik standaard in de frigo te hebben, om croques mee te maken, koude schotel of pizza), een blikje tomatenpuree en gemalen kaas.

BONI SELECTION ger. atl. zalm sn. 280 g en ik moet toegeven.... deze pizza in de pizzamaker was lekkerder dan wat ik gewoonlijk uit de oven klaarmaak!  De boordjes waren minder uitgedroogd, de uien waren lekker zacht, alsof ze eerst gestoofd waren, de zalm zorgde voor de zoute smaak en de kaas die bluste dat natuurlijk weer.

Ik zal wel nooit een echte hobbykok worden, of kunnen tippen aan "love cooking" maar ik geniet er van.

By the way "love cooking" is een aanrader.  Niet het zoveelste kookboek, maar geschreven door een bijna hobbykok met een heel vlotte pen!  Twijfel je aan mijn woorden?  Ga dan maar eens kijken naar haar blog! http://kitchenarytales.blogspot.be/  ik koop in elk geval het boek!

22:04 Gepost door Mieke in N. Budgetkoken, S. Snel klaar, U. Kindvriendelijk | Permalink | Commentaren (0) | |  Facebook | |  Print | Pin it! |

22-02-14

Appelhoningcake

In blogland kan je veel inspiratie opdoen.

Deze appelhoningcake komt van bij Eugeenvanhove 
Ik lees er graag over de wondere wereld van de bijen en toen hij een recept op zijn blog zette, moest ik dat natuurlijk ook uittesten...

Dit is zijn recept:

Ingrediënten: 250g boter, 300g bloem, 5 eieren, 100g suiker, 100g honing, 2 appels, 1vanillestok, 1 koffielepel bakpoeder, 1 snuif kaneel, 1 snuif zout

Bereiding: De boter, de suiker, de zaadjes van de vanillestok en de honing worden samen geklopt. Na goede menging worden de eieren er één voor één aan toegevoegd. Hierna wordt de gezeefde bloem bijgeschud. Na kloppen tot een glad egaal beslag, kan het bakpoeder, het zout en het kaneelpoeder worden toegevoegd.

De oven wordt voorverwarmd op 180 graden. Alvorens een goed ingeboterde bakvorm te vullen, worden de kleingesneden stukjes appel er voorzichtig ondergeschept. Hierna kan de cake worden gebakken in ongeveer een uur. Ontvorm de cake pas na afkoelen en decoreer eventueel met bloemsuiker.

Ik  heb mijn appelschijfjes in een cirkel in de vorm gelegd, op een eerste laag deeg en daarna er nog een laag over en ik laat mijn Hello Kitty cake iets trager bakken: 1:10 op 160°C.

honingcake.jpg

De rest van mijn zak appeltjes zijn ook geschild en zitten in het droogtoestel.  Lekker tussendoortje..

15:20 Gepost door Mieke in P. Gebak, U. Kindvriendelijk | Permalink | Commentaren (0) | |  Facebook | |  Print | Pin it! |

15-01-14

Speculoos

Dit recept moet ik zeker ook eens proberen

 

Benodigdheden
500 gr zelfrijzende bloem, 330 gr donkerbruine suiker, 250 gr solo, 1 ei, 3 gr kaneel, 3 gr '4 kruiden', snuifje zout

speculoos.jpg

Werkwijze
Boter tot room roeren (niet smelten !)
Suiker, ei, bloem, kruiden en zout toevoegen
Ondereen mengen en kneden tot één bol
Het deeg 1 nacht laten rusten in koelkast
Dan uitrollen en met vormpjes uitsteken
10 minuten bakken op 220°c

Voorlopig hield ik het bij de speculoos van AVEVE: zakje, met boter en ei, maar superlekker. Ik moet wel nog leren hoe ik mijn speculoosplankje goed kan benutten, want dat lukte niet.  Maar oefening baart kunst.

09:29 Gepost door Mieke in P. Gebak, U. Kindvriendelijk | Permalink | Commentaren (0) | |  Facebook | |  Print | Pin it! |

12-01-14

Hotdogs....

Broodjes voor de hotdogs

hotdog.jpgIngrediënten

500 g Frans Krokant (van AVEVE) 33 g gist, 300 ml ijskoud water, 8 g zout, 2 stokbroodplaten.

Bereiding

Doe alles in de broodmachine en kies voor deeg.... Verdeel de deeg in 8 stukken, leg ze op de stokbroodplanen en laat nog 20 min rijzen. Verwarm de oven voor op 200 °C. Bak de stokbroodjes 25 minuten.

 

Frankfurterworstjes van de beenhouwerij van de Collruyt...

21:21 Gepost door Mieke in O. Brood, U. Kindvriendelijk | Permalink | Commentaren (0) | |  Facebook | |  Print | Pin it! |

23-04-13

Gratin met vers fruit

Ingrediënten voor 4 personen

1 peer (in stukjes), 1 appel (in stukjes), 1 banaan (in stukjes), 3 sinaasappel (in stukjes), druiven (in 2 gesneden) 1 citroen (sap) , 4 eieren (gesplitst) , 1½ dl room, 50 g poedersuiker, munt blaadjes.

Bereidingswijze

Spoel de muntblaadjes, dep ze, droog en snij ze in fijne reepjes.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Meng de verse fruitsalade met het citroensap. Meng de muntblaadjes met de fruitsalade. Hou nog wat over voor de afwerking.
Klop de eidooiers met de poedersuiker. Klop de room stijf met wat poedersuiker. Klop de eiwitten stijf. Spatel de room door he dooiermengsel. Roer een schepje stijf eiwit door het mengsel en spatel daarna al het eiwit voorzichtig door het mengsel.
Verdeel de fruitsalade over 4 ovenvaste, ondiepe kommen. Verdeel het eimengsel over de kommen. Zet ze in de oven gedurende 15 minuten.
Werk af met poedersuiker en munt. Serveer warm

fruitgratin.jpeg

Je kan met je fruitsalade ook wat likeur mengen, maar als ik het kindvriendelijk wil houden, dan kan dat niet....

19:15 Gepost door Mieke in L. Desserten, U. Kindvriendelijk | Permalink | Commentaren (0) | |  Facebook | |  Print | Pin it! |

21-04-13

Rabarbertaart

Ingrediënten:
kruimeldeeg, 1 kg rabarber (geschild en in stukjes gesneden), 120 g petit beurres (geplet), 200 g suiker, boter

Bereidingswijze:
leg het kruimeldeeg in een taartvorm, meng de rabarber met de geplette petit beurres en de suiker en giet over het kruimeldeeg.  Leg schijfjes boter op de taart.  Bak gedurende 40 minuten op 160°

P..simpel, maar lekker en fris in deze periode van het jaar. De taart was nog lauw toen de eerste helft al verorberd was :-)

rabarbertaart.JPG

19:52 Gepost door Mieke in P. Gebak, U. Kindvriendelijk | Permalink | Commentaren (0) | |  Facebook | |  Print | Pin it! |

02-04-13

Lasagne met spinazie en kippengehakt

Ingrediënten:
600 g verse spinazie, 100 g spekblokjes, 1 kg kippengehakt, verse lasagne vellen, 1 ui, 75 g parmezaanse kaas, boter, 1 ei

Bereidingswijze:
Kuis de spinazie, blancheer en spoel in ijskoud water. laat uitlekken en snij fijn.
Snipper de ui, stoof in wat boter, voeg de spekblokjes toe en bak het kippengehakt rul.
Voeg de spinazie toe en meng de helft van de parmezaanse kaas en het ei onder het gehakt.
Maak een blad lasagne nat en leg het in een overvaste schotel, leg een laag van het spinazie-gehakt mengesel en herhaal tot alles gebruikt is. Eindig met een lasagne blad en besprooi met de rest van de parmezaanse kaas.  Leg blokjes boter op de lasagne en zet gedurende 30 minuten in een oven op 180°C. 

Lasagne met spinazie.JPG

19:22 Gepost door Mieke in E. Stoofpotjes, U. Kindvriendelijk | Permalink | Commentaren (0) | |  Facebook | |  Print | Pin it! |