17-08-14

Home made pasta

pasta a la puttanesca.JPG

Deze week de knoop doorgehakt en gisteren eigenaar geworden (via collishop want winkelen vind ik echt tijdverlies) van een pastamachine...  Eerst het ding helemaal uit elkaar gehaald, want ik wil begrijpen hoe iets in elkaar zit voor ik me verder waag, dan weer in elkaar, hulp van wederhelftje moeten inroepen, mijn redder in nood voor als ik het net bijna zal opgeven en die me dan weer op weg zet... Maar uiteindelijk 300 g bloem, 2 eieren, 20 ml water in de machine gedaan, schietgebedje terwijl het deeg vorm kreeg en tot het er uit zag als kleine erwtjes (als het er uitziet als taart deeg moet er bloem bij, en als het er uit ziet als zand, moet er water bij)  

Na een goeie 5 minuten durfde ik het schuifje dat het deeg tegenhoudt, een beetje opentrekken en dan wachten tot de eerste slieren te voorschijn kwamen...  Meteen de kom water op het vuur gezet, vertrouwend dat we pasta zouden kunnen eten!

Naarmate mijn vertrouwen steeg, haalde ik er ook een ui, een blikje ansjovis, wat zwarte olijven en een brick tomaten bij. Spaghetti alla puttanesca is iets waarvan beweerd wordt dat de hoertjes dit gerecht maakten als 't rap moest gaan en met ingrediënten uit de kast, dus nu ook het ideale gerecht.

Ui met ansjovis wat aangestoofd met de olie uit het blikje, olijven toegevoegd en ook de tomaten en samen laten pruttelen. Vervolgens mijn eerste home made pasta in het kokende water gelegd (niet zomaar laten vallen, maar met liefde in het water gelegd), na een paar minuten geproefd of die eetbaar was, en uiteindelijk vol vertrouwen "aan tafel" durven zeggen.

Gisteravond mijn pastabijbel er weer bij gehaald en zitten lezen over andere sausen, andere kleuren (waar haal je in godsnaam inktvisinkt?) en beseft dat het alweer een goeie knoop was die doorgehakt was. 

10:08 Gepost door Mieke in H. Pasta, N. Budgetkoken, S. Snel klaar, U. Kindvriendelijk | Permalink | Commentaren (0) | |  Facebook | |  Print | Pin it! |

12-05-14

Home made pizza

Wederhelftje zette me in de bloemetjes met een pizzamaker....  En dat probeerde ik natuurlijk meteen uit!pizza.jpg

Voor het pizzadeeg voor 1 pizza (ik maakte er meteen 2)

300 g bloem, 2 dl lauw water, 2 eetlepels olijfolie, een halve koffielepel suiker, een halve koffielepel zout, 10 g verse gist

Bereidingswijze: Bloem, olie, suiker, zout en deel van het water mengen.  Een deel achterhouden om de gist in op te lossen, toevoegen aan het deeg en gedurende 1 minuut blijven kneden.
Deeg uitrollen en gedurende 25 minuten laten rijzen.  Pizzasaus over de bodem strijken en extraatjes toevoegen..

Wat gebruikte ik voor deze pizza?

een halve ui, in maantjes gesneden, pizzakruiden (mag ik niet vergeten opnieuw mee te nemen uit Delhaize), gerookte zalm van de Colruyt (probeer ik standaard in de frigo te hebben, om croques mee te maken, koude schotel of pizza), een blikje tomatenpuree en gemalen kaas.

BONI SELECTION ger. atl. zalm sn. 280 g en ik moet toegeven.... deze pizza in de pizzamaker was lekkerder dan wat ik gewoonlijk uit de oven klaarmaak!  De boordjes waren minder uitgedroogd, de uien waren lekker zacht, alsof ze eerst gestoofd waren, de zalm zorgde voor de zoute smaak en de kaas die bluste dat natuurlijk weer.

Ik zal wel nooit een echte hobbykok worden, of kunnen tippen aan "love cooking" maar ik geniet er van.

By the way "love cooking" is een aanrader.  Niet het zoveelste kookboek, maar geschreven door een bijna hobbykok met een heel vlotte pen!  Twijfel je aan mijn woorden?  Ga dan maar eens kijken naar haar blog! http://kitchenarytales.blogspot.be/  ik koop in elk geval het boek!

22:04 Gepost door Mieke in N. Budgetkoken, S. Snel klaar, U. Kindvriendelijk | Permalink | Commentaren (0) | |  Facebook | |  Print | Pin it! |

23-12-12

Appeltaart

Met de feestdagen in 't vooruitzicht, even een snelle taart, die zo lekker is dat ze op was tegen dat ze afgekoeld was...

appeltaart.jpg

Ingrediënten:
deeg: 6 lepels zelfrijzende bloem, 4 lepels suiker, 1 ei, 3 lepels melk, appeltjes

afwerking: 50 g margarine, 4 lepels suiker

Bereidingswijze:

alle ingrediënten voor de deeg mengen, en in een platte bakvorm gieten, bedekken met appelschijfjes, dan de afwerking over de taart gieten en gedurende 25 minuten bakken op 180°

15:04 Gepost door Mieke in N. Budgetkoken, P. Gebak, S. Snel klaar | Permalink | Commentaren (0) | |  Facebook | |  Print | Pin it! |

24-10-12

Chipolata met brocolli en gebakken patatjes

chipolata met brocoli en tomaatjes.JPGIngrediënten:
8 chipolata's, 2 brocoli's, 12 kerstomaten, 800 g vastkokende aardappelen, 5 eetlepel olijfolie, 1 koffielepel provincaalse kruiden, peper en zout

Bereiding:
Schil de aardappelen en snij in de lengte in 6 halvemaantjes, kook 20 minuten in lichtgezouten water en giet af.
Verdeel de brocolistelen en snij in dunne staafjes
Snij de kerstomaten in 2
Kook de brocolli gaar gedurende 10 minuten in een kookpot met lichtgezouten water
Verhit 4 eetlepel olijfolie in een braadpan en bak de aardappelen knapperig gedurende 6 minuten. Bestrooi met de tijm en provencaalse kruiden en draai halverwege de aardappelen om.  Kruid met peper en zout.
Verhit 1 eetlepel olijfolie in een pan en bak de chipolata's gaar gedurende 7 minuten.

 

 

21:23 Gepost door Mieke in D. Hoofdgerechten, S. Snel klaar, U. Kindvriendelijk | Permalink | Commentaren (0) | |  Facebook | |  Print | Pin it! |

07-10-12

Tonijn met rode bonen

tonijn.JPGDeze vond ik echt heel lekker, daarenboven een eenpansgerecht en dus weinig afwas....

Ingrediënten:
3 stukken diepvriestonijn (Kelvin)
1 blik tomaten in stukjes
1 blik rode bonen
2 tassen voorgekookte tarwegraantjes (Ebly)
1 koffielepel komijn, 1koffielepel curry,
1 ui
1 bokaal visfond
olijfolie

Bereidingswijze:
De tonijn in stukjes snijden en bakken in de olie.
De vis er uit halen en de ui stoven. De vis er opnieuw opleggen, tomaten, rode bonen, tarwegraantjes, visfond en de kruiden toevoegen, aan de kook brengen en 15 minuten laten sudderen.

Dit is echt mijn smaak... OK de presentatie kan bij mij altijd beter, maar dit is zo lekker dat ik eigenlijk al een groot deel van mijn bord op had, toen ik besefte dat ik maar best een fotootje nam... kwestie van mijn geheugen te helpen als ik de volgende keer hier op zoek ga naar wat ik wil klaarmaken.

20:46 Gepost door Mieke in E. Stoofpotjes, F. Vis, S. Snel klaar | Permalink | Commentaren (0) | |  Facebook | |  Print | Pin it! |

10-09-12

Pasta met gorgonzolasaus

Ingrediënten:
pasta, gorgonzolakaas, room, salie

Bereidingswijze:
pasta klaarmaken, gorgonzola laten smelten in de room, salie toevoegen en mengen met de pasta

pasta met gorgonzolasaus.JPG

Snel klaar, goedkoop en lekker

12:51 Gepost door Mieke in H. Pasta, N. Budgetkoken, S. Snel klaar | Permalink | Commentaren (0) | |  Facebook | |  Print | Pin it! |

04-06-12

Spaghetti met mantelschelpen, pesto en gedroogde tomaatjes

Oef, kan weer posten. En eentje om niet te vergeten: lekker en snel klaar

Ingrediënten: spaghetti, groene pesto, mantelschelpen (100 g per persoon), gedroogde tomaatje (1 per persoon)
Bereidingswijze: spaghetti koken, afgieten, pesto eronder mengen.  Mantelschelpen bakken in olijfolie.  Op de spaghetti scheppen en fijn gesneden tomaatjes er over.. 

spaghetti.JPG

12:48 Gepost door Mieke in ETEN & DRINKEN, H. Pasta, S. Snel klaar | Permalink | Commentaren (0) | |  Facebook | |  Print | Pin it! |