12-01-14

Hotdogs....

Broodjes voor de hotdogs

hotdog.jpgIngrediënten

500 g Frans Krokant (van AVEVE) 33 g gist, 300 ml ijskoud water, 8 g zout, 2 stokbroodplaten.

Bereiding

Doe alles in de broodmachine en kies voor deeg.... Verdeel de deeg in 8 stukken, leg ze op de stokbroodplanen en laat nog 20 min rijzen. Verwarm de oven voor op 200 °C. Bak de stokbroodjes 25 minuten.

 

Frankfurterworstjes van de beenhouwerij van de Collruyt...

21:21 Gepost door Mieke in O. Brood, U. Kindvriendelijk | Permalink | Commentaren (0) | |  Facebook | |  Print | Pin it! |

31-03-13

ambachtelijk stokbrood

In Aveve kocht ik in 't weekend bakplaten voor stokbrood. (en ik kocht ook de aveve pattiseriebloem, dankzij mijn bon gedownload via http://www.leeflekker.be/ kreeg ik er meteen nog een gratis bovenop)

Ingredienten:
500 g  bloem, 40 g verse gist, 3 dl water 10 g zout.

Bereidingswijze:
alles in de broodmachine en het deeg laten maken. Na de tweede rijsronde het deeg verdelen over 4 stukken die je in worstjes vormt.  Daarna op 220° gedurende 20 minuten bakken.

ambachtelijk stokbrood.jpg

Wederhelftje vond ze zo lekker dat hij ze meteen vanaf nu iedere morgen hoopt te krijgen.  Helaas :-), maar hoop doet leven....

09:41 Gepost door Mieke in O. Brood | Permalink | Commentaren (0) | |  Facebook | |  Print | Pin it! |

15-02-13

Broodpuddinghartjes

Ik had deze week goed misrekend wat de valentijnkoeken betrof en maakte met oud brood en de oude koeken broodpudding.  Om in de sfeer te blijven deed ik ze wel in hartjes, die ik een tijdje geleden kocht in de Hema. En met de ontpitte kersen, rekende ik op een beetje roze...

broodpudding.jpg

Ingrediënten:
600 g oud brood, 0,75l volle melk, 200 g suiker, 1 zakje vanillebloem, 1 bokaal ontpitte kersen (en ook het sap voegde ik toe ) 6 eieren.

Bereidingswijze:
Oud brood goed laten weken met de melk, de eieren loskloppen en mengen samen met de rest van de ingrediënten.
45 minuten laten bakken op 160°C 

17:43 Gepost door Mieke in O. Brood, P. Gebak | Permalink | Commentaren (0) | |  Facebook | |  Print | Pin it! |

27-12-12

broodjes in bloempotjes

 

Gezien in goedgebakken en een beetje aangepast met mijn aanwezige ingrediënten

Ingrediënten:
120 g meergranenbloem, 350 g witte tarwebloem, 8 g zout, 15 g verse gist, 150 ml lauwe melk, 120 ml lauw water, 40 g gesmolten boter, 1 eetlepel gehakte bieslook, 1 eetlepel gehakte peterselie (ik gebruikte die uit de diepvries van bij Colruyt), malse boter (eventueel maandzaad, sesamzaad)

broodje in de bloempot.JPG

Bereidingswijze:
De twee soorten bloem samen in de keukenrobot.
Los de gist op in de lauwe melk.
Voeg daarna het water en de gesmolten boter toe en kneed  10 minuten tot een glad en elastisch deeg.  Voeg midden in van het kneedproces zout toe.
Voeg de kruiden tijdens de laatste 3 minuten van het kneden toe aan het deeg zodat de kruiden goed verdeeld zijn.
Laat het anderhalf uur rijzen.
Sla de lucht ui het deeg en kneed het kort even door.
Verdeel het deeg in deegstukjes van ongeveer elk 50 g, laat ze even afgedekt met een handdoek rusten.
Vet intussen de terracottaputjes in met malse boter en bebloem ze, klop de overtollige bloem er af
Doe de bolletjes in de potjes
Laat ze afgedekt rijzen gedurende 45 minuten tot het deeg enkele centimeters boven de botjes uitkomt
Verwarm de over voor 200°c
Benevel met een plantenspuit de bovenkant van de broodjes met water
Bak de broodjes in ongeveer 25 minuten goedbruin en laat afkoelen in de potjes.

 

Ze stonden heel leuk op de tafel.... en waren echt lekker

 

 

15:33 Gepost door Mieke in O. Brood | Permalink | Commentaren (1) | |  Facebook | |  Print | Pin it! |

06-11-12

Klaaskoeken

Ingrediënten:
42 gr verse gist (een volledig blokje), 500 gr AVEVE Boerenluxe, de helft van het maatje voor zout,  aanvullen met  kaneel tot het volledige maatje voor zout (totaal 1 theelepel), 80 gr boter,  1 ei,  70 gr suiker, 1 zakje vanillesuiker, 100 ml melk en 100 ml water en vanille essence

Werkwijze:
meng alle ingrediënten (ik gebruikte het programma pizza van de broodmachine)
nog 30 minuten laten rusten
uitrollen tot 1,5 à 2 cm
vormpjes uitduwen
in de oven op 50°C gedurende 15 minuten laten rijzen
de gerezen vormpjes instrijken met lauwe melk
vormpjes bakken op 220°C gedurende 15 minuten

klaaskoeken.jpg

18:44 Gepost door Mieke in O. Brood, P. Gebak, U. Kindvriendelijk | Permalink | Commentaren (0) | |  Facebook | |  Print | Pin it! |

07-07-12

Wortelmuffins

wortelmuffins.jpg

Ik ben gek op mijn boekjes van de Collruyt!  Zie je mijn eigen baksel op mijn boekje liggen? Je merkt het aan mijn laatste posts, allemaal experimentjes om wat gezonder te koken...

Ingrediënten:
250 g zelfrijzende bloem, 2 eieren, 1 geraspte wortel, 80 g boter, olijfjes

Bereidingswijze:
Bloem zeven en met boter mengen, eieren er onder voegen, geraspte wortel.  Met dit deeg muffin vormpjes voor 2/3 vullen en versieren met olijfjes. 25 minuten bakken in de oven op180 °C

 

11:00 Gepost door Mieke in J. Vegetarisch, O. Brood | Permalink | Commentaren (0) | |  Facebook | |  Print | Pin it! |

13-04-12

zachte broodjes met graantjes

Op de post met het recept van Kathie kreeg ik de tip om ook eens te variëren met zaadjes... wat ik ook deed.
Wat ik ook deed.  Ze waren in elk geval beter gelukt dan mijn broodjes die ik 30 minuten in de oven liet deze week.  Ik volgde het recept, maar kreeg bakstenen in spe als resultaat!

zachte broodjes met zaadjes.JPG

Deze waren in elk val beter gelukt

20:19 Gepost door Mieke in O. Brood | Permalink | Commentaren (0) | |  Facebook | |  Print | Pin it! |

11-03-12

De broodjes van Kathie

Eerst en vooral bedankt Kathie voor je receptjes.  Ik probeerde het eerste vandaag en hier is dus het resultaat. Terwijl ik dit typ zitten ze in de oven...

broodjes van Kathie.JPG

Ingrediënten
20 gr verse gist
630 gr bloem
1 maatje zout
4 eetlepels boter of margarine, ongeveer 60 gr
1 eetlepel olie
360 ml water
Bereidingswijze:
In broodmachine op programma deeg laten draaien.
Deeg uithalen en verdelen in bolletjes 
Op een met bakpapier bedekte bakplaat leggen en laat ongeveer 40 min rijzen 
15 min in warme lucht oven bakken

18:58 Gepost door Mieke in O. Brood | Permalink | Commentaren (1) | |  Facebook | |  Print | Pin it! |

27-02-12

Zachte broodjes

Ingrediënten voor 8 broodjes
500 g bloem, 8 g zout (dat is het maatje van de zout en suikerlepel bij de broodmachine), 35 g boter, 13 g gist, 140 ml melk, 180 ml water

Bereiding

  • 10 minuten met een keukenrobot.
  • Bedek het deeg met huishoudfolie en laat 30 minuten rijzen.
  • Druk het deeg plat met de handen en verdeel het in 8 gelijke porties. Druk die met de handen tot ronde plakken van 1 cm dik. Leg ze op een met bakpapier belegde bakplaat op ruime afstand van elkaar. Bestrijk ze lichtjes met melk en bestuif met bloem.
  • Bedek opnieuw met folie en laat 30 minuten rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 220°C.
  • Druk net voor het bakken met de duim enkele kuiltjes in de broodjes en bestuif nogmaals met bloem.
  • Bak 12 à 15 minuten

zachte broodjes.JPG

voor herhaling vatbaar hoor!!!!

18:00 Gepost door Mieke in O. Brood | Permalink | Commentaren (0) | |  Facebook | |  Print | Pin it! |

25-02-12

speltbroodjes

 

Maar goed dat er voor mensen, dokters en voor computer, specialisten bestaan om bij problemen weer onder de levenden te komen.  De griep hangt hier nog steeds in huis, ondertussen heeft wederhelftje het ferm zitten. Vorige week mamie en prinsesje... maar eigenlijk was de computer de eerste die er de brui aan gaf.  Geen virus, maar toch buiten strijd. 
Maar.... we zijn terug en kunnen weer de dingen die we niet willen vergeten, die we leuk en lekker vinden en graag willen delen onze blog een plaatsje geven...  Oef

Op de website van aveve staan zoveel lekkere receptjes.  Dit is er een die bij groot en klein, ook bij wie liever wit brood eet, in de smaak viel.  Dus voor herhaling vatbaar: speltbroodjes

Ingrediënten:
300 g Bruin speltbrood, 200 g Frans krokant, 16 g gist, 320 ml water, 8 g zout, 20 g boter

Bereiding:
Kneed de ingrediënten voor het deeg 20 minuten met een broodmachine of met de hand. Of kneed 10 minuten met een keukenrobot. Dek het deeg af met huishoudfolie en laat 30 minuten rijzen. Druk het deeg plat met de handen. Rol het uit tot een rechthoek van 30 bij 28 cm. Snijd deze rechthoek in 3 gelijke delen van 10 bij 28 cm en daarna elk deel in 4 stukken van 10 bij 7 cm. Beleg een bakplaat met bakpapier en leg er de deegstukjes op. Bedek met folie en laat 15 minuten rijzen. Bestrooi de deegstukjes lichtjes met Frans Krokant en maak er 2 diagonale insnijdingen in met een scherp mes. Dek opnieuw af en laat nog 15 minuten rijzen. Verwarm de oven voor op 220 °C. Bak de broodjes 15 minuten op 220 °C. Snijd de broodjes open wanneer ze afgekoeld zijn en beleg ze met een plakje kaas, sla en schijfjes appel.

speltbroodjes.JPG

12:02 Gepost door Mieke in O. Brood | Permalink | Commentaren (0) | |  Facebook | |  Print | Pin it! |