02-04-13

Lasagne met spinazie en kippengehakt

Ingrediënten:
600 g verse spinazie, 100 g spekblokjes, 1 kg kippengehakt, verse lasagne vellen, 1 ui, 75 g parmezaanse kaas, boter, 1 ei

Bereidingswijze:
Kuis de spinazie, blancheer en spoel in ijskoud water. laat uitlekken en snij fijn.
Snipper de ui, stoof in wat boter, voeg de spekblokjes toe en bak het kippengehakt rul.
Voeg de spinazie toe en meng de helft van de parmezaanse kaas en het ei onder het gehakt.
Maak een blad lasagne nat en leg het in een overvaste schotel, leg een laag van het spinazie-gehakt mengesel en herhaal tot alles gebruikt is. Eindig met een lasagne blad en besprooi met de rest van de parmezaanse kaas.  Leg blokjes boter op de lasagne en zet gedurende 30 minuten in een oven op 180°C. 

Lasagne met spinazie.JPG

19:22 Gepost door Mieke in E. Stoofpotjes, U. Kindvriendelijk | Permalink | Commentaren (0) | |  Facebook | |  Print | Pin it! |

05-01-13

Black Eyed Peas of zwarte ogen bonen met couscous

Wederhelftje maakte de laatste tijd al regelmatig iets klaar waaraan hij zwarte ogen bonen toevoegde.  Dus deed ik vandaag ook eens hetzelfde, met couscous

black eyed peas 00.jpg

Ingrediënten:
1 kg stoofvlees, 1 ui, 100 g gedroogde zwarte ogenbonen (minimum een nacht laten weten op voorhand), 2 blokjes bouillon, 1 l water, 1 blik gepelde tomaten, 1 blik tomatenpuree.

Bereidingswijze:
Bak het vlees aan in boter, voeg er de gesnipperde ui bij en stoof alles samen gedurende een 10 tal minuten.  Voeg het water en de bouillonblokjes toe, evenals de zwarte ogenbonen, de tomaten en tomatenpuree.

En laat alles zachtjes sudderen gedurende een paar uur.  Echt slow cooking :-).  

Ik diende op met couscous en iedereen vond het super lekker....

black eyed peas.jpg

Als je zo'n zak zwarte ogen bonen kocht, dan kan je daar heel lang mee weg, want een handvol bonen laten zwellen en je bent verbaasd over de hoeveelheid die je verkrijgt....

 

15:07 Gepost door Mieke in E. Stoofpotjes, N. Budgetkoken | Permalink | Commentaren (0) | |  Facebook | |  Print | Pin it! |

07-10-12

Tonijn met rode bonen

tonijn.JPGDeze vond ik echt heel lekker, daarenboven een eenpansgerecht en dus weinig afwas....

Ingrediënten:
3 stukken diepvriestonijn (Kelvin)
1 blik tomaten in stukjes
1 blik rode bonen
2 tassen voorgekookte tarwegraantjes (Ebly)
1 koffielepel komijn, 1koffielepel curry,
1 ui
1 bokaal visfond
olijfolie

Bereidingswijze:
De tonijn in stukjes snijden en bakken in de olie.
De vis er uit halen en de ui stoven. De vis er opnieuw opleggen, tomaten, rode bonen, tarwegraantjes, visfond en de kruiden toevoegen, aan de kook brengen en 15 minuten laten sudderen.

Dit is echt mijn smaak... OK de presentatie kan bij mij altijd beter, maar dit is zo lekker dat ik eigenlijk al een groot deel van mijn bord op had, toen ik besefte dat ik maar best een fotootje nam... kwestie van mijn geheugen te helpen als ik de volgende keer hier op zoek ga naar wat ik wil klaarmaken.

20:46 Gepost door Mieke in E. Stoofpotjes, F. Vis, S. Snel klaar | Permalink | Commentaren (0) | |  Facebook | |  Print | Pin it! |

03-10-12

Kabeljauw met romige prei en paprikapuree

Ingrediënten (4 personen)
4 stukken kabeljauw (filet puur, diepvries, Kelvin), 3 stengels prei, 3 rode paprika's, 800 g aardappelen, 1 teentje knoflook, 2 eetlepel mascarpone, 1 eetlepel boter, 3 eetleopel olijfolie, 1 dl visfond, nootmuskaat, peper en zout

Bereidingswijze:
Laat de kabeljauw oppervlakkig ontdooien
Snij de paprika in de helft, verwijder pitjes en witte zaadlijsten, kook gaar in lichtgezouten water gedurende 20 minuten
Schil de aardappelen en snij in stukjes
Snij de prei in fijne reepjes
Snij het knoflook grof

Smelt de boter in een kookpot en bak de reepjes gedurende 5 minuten, kruid met peper en zout.
Leg er de stukken kabeljauw naast elkaar op en overgiet met visfond.  Kruid de vis met peper en zout en laat gaar worden op een zacht vuurtje gedurende 20 minuten.
Kook ondertussen de aardappelen in lichtgezouten water gedurende 25 minuten, giet af en pureer.
Mix de paprika's samen met het knoflook en de olijfolie.  Roer onder de aardappelpuree
Haal de vis uit de kookpot en roer de mascarpone door de prei.PICT0289.JPG

Verdeel de kabeljauw, de prei en paprikapuree over de borden.
Ook voor herhaling vatbaar :-)

09:04 Gepost door Mieke in E. Stoofpotjes, ETEN & DRINKEN, F. Vis, U. Kindvriendelijk | Permalink | Commentaren (0) | |  Facebook | |  Print | Pin it! |

30-09-12

Parmentier met tonijn en courgette

parmentier met courgette en tonijn (2).JPGIngrediënten (4 personen)
3 tonijnsteaks (diepvries, Kelvin), 3 courgettes, 800 g aarappelen, 2 sjalotten, 1 teentje knoflook, 1 ei, 2 eetlepel boter, 1 dl melk, 2 dl visboui!llon (1 blokje opgelost in 2 dl heet water), 2 eetlepel olijfolie, 4 eetlepel paneermeel, 1 mespuntje nootmuskaat, 1 koffielepel Provençaalse kruiden, peper en zout,

Bereidingswijze:
Verhit de olijfolie in een kookpot en bak de sjalotten en het knoflook glazig.  Voeg de courgetteblokjes toe en overgiet met visbouillon.  Plaats de stukken tonijn op de courgettes en laat 15 minuten afgedekt gaar worden.
Prak de stukken vis met een vork en meng onder de courgettes.  Kruid met de Provençaalse kruiden, peper en zout.
Bind het vocht met de sausbinder en verdeel de groentjes en de vis over de ovenschotel.
Pureer de aardappelen en meng er het ei, de melk en 1 eetlepel boter onder.  Kruid met nootmuskaat, peper en zout.  Verdeel over de ovenschotel.
Bestrooi met paneermeel en leg er 1 eetlepel boter in stukjes op.
Zet 15 minuten in een op 180°C voorverwarme oven.  zet de laatste minuten de grill aan voor een goudbruin korstje.

Voor herhaling vatbaar.... en dus een plaatsje op mijn blog.  Dank je wel Colruyt voor de inspiratie

11:14 Gepost door Mieke in E. Stoofpotjes, ETEN & DRINKEN, F. Vis, U. Kindvriendelijk | Permalink | Commentaren (0) | |  Facebook | |  Print | Pin it! |

27-06-12

Brocolli ovenpannetje

Dankzij de inspiratie uit het kookboek van de Colruyt "Vandaag Veggie"

Ingrediënten:
1 brocolli, 250 g ricotta kaas, 125 g mozarella (aperitiefballetjes), 4 eieren, peper en zout

Bereidingswijze:
de brocolli roosjes eerste 10 minuten stomen, ondertussen de ricotta met de eieren loskloppen en kruiden met peper en zout. De brocolli over de ovenschoteltjes verdelen en het ricotta-eiermengsel erover gieten.  Ik sneed de mozarella bolletje in 2 en legde die er bovenop. Nog 25 minuten in de oven op 180°C en dit was het resultaat.... ('t smaakte zo lekker dat ik bijna vergat om er een foto van te nemen.

brocolli ovenschotel.JPG

14:48 Gepost door Mieke in E. Stoofpotjes, ETEN & DRINKEN, J. Vegetarisch, K. Groenten | Permalink | Commentaren (0) | |  Facebook | |  Print | Pin it! |

29-02-12

Aubergine lasagne

 

aubergine lasagna.JPG

Ingrediënten:
1 kg kippegehakt, 1 ui, 4 tomaten, 3 aubergines, gemalen kaas, blokjes kippebouillon, kaassaus, lasagnabladen

Bereidingwijze:
de aubergines in plakken gesneden en onder de grill, kippegehakt in rul gebakken met ui, lepeltje knoplookpasta de kippebouillon en de tomaten er onder gemengd, kaassaus gemaakt.
En alles in aparte schoteltjes verdeeld in laagjes.  Geëindigd met gemalen kaas en dan nog een 25 minuten in de oven op 160°C

Eenvoudig, niet echt heel veel werk, en werd goed bevonden....

18:13 Gepost door Mieke in E. Stoofpotjes, ETEN & DRINKEN | Permalink | Commentaren (0) | |  Facebook | |  Print | Pin it! |

05-01-12

Reeragout in de slowcooker

Ingrediënten:
1 kg reeragout, 3 uien, thijm, laurier, peper, zout, 500 g boschampignons, 1 bokaal wildfond, 1 doosje tomatenpuree, 4 teentjes knoflook, peterselie,

Bereidingswijze:
Het vlees de avond voordien marineren in de wildfond en de wijn, de thijm en laurier
Stoof de ui en knoflook.  Wrijf de champingons proper en snij ze in stukjes.
Leg het vlees in de slowcooker met de wijn.  Voeg de tomatenpuree toe, kruid met peper en zout.  Laat de slowcooker zijn werk doen.  Ik zette die op low en liet zo'n 6 uur sudderen.
Na 5,5 uur sudderen voegde ik de champignons toe en liet nog een half uurtje verder sudderen.

Ik serveerde die met gebakken peultjes en krielaardappeltjes

18:23 Gepost door Mieke in D. Hoofdgerechten, E. Stoofpotjes, ETEN & DRINKEN | Permalink | Commentaren (0) | |  Facebook | |  Print | Pin it! |

30-10-11

Ovenschotel met kip

kip, oven, prei, chamignon, ui,wortel

Ovenschotels zijn fijn om te bereiden, dan heerlijk te relaxen terwijl alles in de oven staat...

Ingrediënten:
aardappelen, prei, champignons, wortel, ui, peultjes, kip, koriander, kippebouillon

Bereidingswijze:
Groeten gestoofd, aardappelen tot puree verwerkt en de kip aangebakken.
Kip verdelen over de schotels, groetenmengeling erboven, puree erboven en kruidenpaneermeel als laatste. Klontje boter en zo'n 25 minuten in de oven.  MMM 

11:36 Gepost door Mieke in D. Hoofdgerechten, E. Stoofpotjes, ETEN & DRINKEN | Permalink | Commentaren (2) | |  Facebook | |  Print | Pin it! |

06-08-11

Mafé met fonio

 

Wederhelftje had niet alleen mooie stof mee uit Senegal, maar ook heel wat lekkers. 

Ik maakte vandaag mafé in de slowcooker en met verse yeet, die ik eerst gedroogd had. Mijn familie weet dat ik gek ben op die kroonslak, en had dus een grote portie meegegeven.  Ik heb er nog heel wat in de kast staan.... Er is maar één nadeel aan, het stinkt verschrikkelijk!  Maar de smaak is omgekeerd evenredig met de geur...  Hoe slechter de geur, hoe beter de smaak...  uiterst lekker vind ik.

fonio00.jpgMijn schoonmoeder gaf ook een zak fonio mee, een soort gierst die in west-afrika gekweekt wordt.  Wordt bereid als couscous en smaakte echt prima met de mafé.

fonio.jpg

En ach... van 't diëten was dus zeker weer geen sprake...

20:16 Gepost door Mieke in D. Hoofdgerechten, E. Stoofpotjes, ETEN & DRINKEN | Permalink | Commentaren (0) | |  Facebook | |  Print | Pin it! |