27-01-13

Choco

Receptje van mijn moeder gevonden en het met de moderne mogelijkheden klaargemaakt...

Ingrediënten:
Blik gesuikerde gecondenseerde melk (ik gebruikte Nestle gecondenseerde melk met suiker 9% 397gr), 250 g boereboter zonder zout, 300 g donkere chocolade

Bereidingswijze:
De gecondenseerde melk met de boereboter mixen, de chocolade in de microgolf laten smelten en toevoegen en goed mengen. 

Heerlijk op een boterham :-)

choco.jpg

13:36 Gepost door Mieke in M. Buiten categorie :-), U. Kindvriendelijk | Permalink | Commentaren (3) | |  Facebook | |  Print | Pin it! |

18-12-11

Kerstpannekoek

kerstpannekoek00.JPG

Soms hoef je het echt niet ver te zoeken om in stemming te komen... Ook gezien in de libelle... een sjabloon knippen, de bloemsuiker erover strooien, versieren met wat pareltjes van de cupcakes... en je hebt een kerstpannekoek

kerstpannekoek01.JPG

18:49 Gepost door Mieke in M. Buiten categorie :-), P. Gebak | Permalink | Commentaren (0) | |  Facebook | |  Print | Pin it! |

13-12-11

Speculoospasta


Dit receptje wil ik zeker niet kwijt, vandaar snel op mijn blog zetten.
Heel toevallig vond ik dit in een roddeltijdschrift.  Je ziet, er niets zo slecht of er is een goede kant aan... De CD van Kaatje zorgde er voor dat dit bij ons belandde, en bij het doorbladeren (ok, toegegeven, ook wel benieuwd naar wat er in roddelland leeft) vond ik dit recept.

En vanmiddag maakten we het:

Ingrediënten: 3 eieren, 150 g bruine cassonade suiker, 1 dl koffie, 200 g speculoos, 150 boereboeter, kaneel of speculooskruiden naar smaak

Bereidingswijze:
Je maakt op een licht vuurtje een sabayon met de koffie, suiker en eieren.

speculoospasta.JPG

Je neemt de sabayon van het vuur en voegt er de verbrijzelde koekjes aan toe.  Je voegt de boter door het geheel en werkt af met kaneel of speculooskruiden naar smaak.

speculoospasta (2).JPG

En je krijgt speculoospasta die je een nacht laat rusten in de frigo

speculoospasta (3).JPG

19:00 Gepost door Mieke in M. Buiten categorie :-) | Permalink | Commentaren (0) | |  Facebook | |  Print | Pin it! |

10-12-11

Druivengelei

druivengelei koken (3).JPG

Om druivengelei te maken, eerst de druiven aan de kook brengen tot de druiven barsten en gemakkelijk geperst kunnen worden.  Hierdoor kan je gemakkelijk pel en pitjes verwijderen

druivengelei persen.JPG

Het sap uit de druiven geperst en evenveel gelei suiker toevoegen, laten doorkoken en je krijgt....

druivengelei.JPG

14:01 Gepost door Mieke in M. Buiten categorie :-) | Permalink | Commentaren (0) | |  Facebook | |  Print | Pin it! |

19-07-11

rabarber en pompoen

Eventjes koken en eten voor 't goede doel?

Het activiteitencentrum van de Bolster heeft soms wat te veel aan eigen groenten.  Noem je rabarber eigenlijk fruit?
Zonet mijn mailtje gelezen dat ik nog niet te laat ben om hun versgeplukte rabarbar aan te schaffen.

En nu ik er toch over bezig ben... Misschien wel een tip voor wie eens een kaartje wilt kopen voor 't goede doel en in de omgeving van Kortrijk is? Het Activiteitencentrum is een lokaal initiatief dat een zinvolle tijdsbesteding biedt voor mensen die psychosociale problemen kennen of gekend hebben.

Meer info? http://www.beschutwonendebolster.be/frameset/AC.html

 en ik?  morgen lekker rabarber en pompoen halen en dan in mijn verlof er allerlei lekkers mee maken...

20:37 Gepost door Mieke in M. Buiten categorie :-) | Permalink | Commentaren (0) | |  Facebook | |  Print | Pin it! |

20-04-11

Plattekaas

Overheerlijk vind ik die zelfgemaakte platte kaas.

Bereiding:
Breng de melk op kamertemperatuur (20°C) en voeg er het ferment aan toe.  Vooraf moet het ferment in enkele soeplepels melk tot een klontervrij papje gemengd worden en dit laatste aangelengd met nog een glas melk.  Voeg stremsel toe aan de melk ( 2 à 3 druppels per liter melk) roer alles goed door elkaar.  1 dosis ferment volstaat voor 3 l melk of minder.
Giet de melk in een glazen, aarden of geëmmailleerde pot, dek deze stofvrij af en laat verzuren gedurende 24 à 36 uur.  Hoe hoger tde temperatuur hoe vlugger de melk verzuurt. (maar nooit boven de 30°C) 
Schud de kaas voorzichtig, zonder de massa te breken, in een neteldoek en laat gedurende 12 uur uitlekken.  Hoe langer de kaas uitlekt, hoe droger hij wordt en hoe kleiner zijn volume.  Te droge kaas kan men terug opmaken met melk of met room.

Met 2 soeplepels kaas kan je verder enten. Bij de volgende bereiding, mengt men de overgehouden wei of entkaas met melk en voeg opnieuw enkele druppels stremsel bij.  Steeds 24 uur verzuren aanhouden. Je kan dit blijven doen tot het melkzuurferment uitgeput is...

Alle melk is hiervoor geschikt, (gepasturiseerde, gesteriliseerde of geuperiseerde melk) maar verse melk in flessen of bric (A of AA melk) moet eerst gepasteuriseerd worden op 80°C  gedurende 10 à 15 minuten

platte kaas01.jpg

08:03 Gepost door Mieke in M. Buiten categorie :-) | Permalink | Commentaren (2) | Tags: platte kaas, melk, stremsel | |  Facebook | |  Print | Pin it! |

16-04-11

Plattekaas

Jaren geleden maakte ik zelf kaas.  Echte bollen kaas...  Nu staan sommige onderdelen in de kelder, sommigen ergens in de garage, en ja inderdaad, kaas maken doe je niet op een uurtje.

Maar ik ging vandaag een thermometer kopen om mijn suikersiroop te kunnen meten, want die moet voor sommige receptjes 165°C hebben, anders lukken de snoepen niet... Dus ging ik naar Kuurne naar het wijndepot waar je alle benodigdheden om wijn of bier te maken kan kopen. Iets wat ik nog nooit deed.

Maar mijn fruitdroger komt van daar, mijn pastamachine (en nu ik fimo-les volg wil ik mijn oude daarvoor gebruiken en misschien een nieuwe aan mijn verlanglijstje toevoegen) mijn ontsapper (die helaas niet meer werkt op mijn inductiekookplaten) en al mijn materiaal om kaasbollen te maken ook. 

En ja hoor, ik stond aan de kassa, de herinneringen kwamen boven... en ik kocht ferment en stremsel om zelf platte kaas te maken.  Nog niet echt de kaasbollen, dat komt ooit nog wel eens terug, maar ik wil nu alvast weer eens van mijn zelfgemaakte platte kaas proeven, wetende dat het heerlijke platte kaas was...  wordt dus vervolgd.

platte kaas.JPG

15:54 Gepost door Mieke in L. Desserten, M. Buiten categorie :-) | Permalink | Commentaren (0) | |  Facebook | |  Print | Pin it! |

31-01-11

oliebollen

oliebollen.JPG

Al lang dacht ik om eens zelf oliebollen te maken en toen ik het pakje oetker zag was ik verkocht.  Gisteravond dus gezellig oliebollen gemaakt, heel eenvoudig: verpakking oetker oliebollen bevat droge gist en mix voor het deeg, enkel nog 200 ml  melk en 200 ml lauw water toevoegen, een half uurtje wachten en dan oliebollen op 190°C  Leuk om eens te maken, en zo gebruik ik toch nog eens mijn gewone friteuse.

18:41 Gepost door Mieke in M. Buiten categorie :-), P. Gebak | Permalink | Commentaren (0) | |  Facebook | |  Print | Pin it! |

31-07-10

Bessenconfituur

bessenconfituur.JPGNee, ik zat niet stil, alleen weinig om te tonen.  Bessenconfituur gemaakt met 1 kg jeneverbessen en 500 g blauwe bessen. Spaghettisaus en Moussaka gemaakt en die zitten al in de diepvries in verschillende porties.  Als 't weer druk wordt dan ben ik er op voorzien. 

En maandagmorgen, dan is pappie er terug.. en dan is het weer zoals het hoort, lekker samen.  Ook al weet ik dat familiebezoek belangrijk is, toch hoop ik dat we in de toekomst weer samen kunnen reizen.

 

En nu... aftellen nog 35 uur

19:09 Gepost door Mieke in M. Buiten categorie :-) | Permalink | Commentaren (1) | Tags: voer sleutelwoorden in | |  Facebook | |  Print | Pin it! |

06-06-10

Confituur

Vorige week had ik veel succes met mijn aardbei-meloen confituur en vermits wat ik toen maakte bijna volledig op is, heb ik opnieuw confituur gemaakt: ananas-banaan-sinaasappel confituur en rabarber-mango...

rabarber mango conf

2 rijpe mango's, aangevuld met rabarber tot ik aan 1,5 kg kwam.  Want met 500 g candico geleisuiker kan je er confituur mee maken, dus weinig suiker en veel fruit.

ananas banaan conf

Bij een grote ananas voegde ik vier bananen en 3 sinaasappels toe, en natuurlijk 500g candico geleisuiker.

08:39 Gepost door Mieke in M. Buiten categorie :-) | Permalink | Commentaren (0) | |  Facebook | |  Print | Pin it! |