17-08-14

Home made pasta

pasta a la puttanesca.JPG

Deze week de knoop doorgehakt en gisteren eigenaar geworden (via collishop want winkelen vind ik echt tijdverlies) van een pastamachine...  Eerst het ding helemaal uit elkaar gehaald, want ik wil begrijpen hoe iets in elkaar zit voor ik me verder waag, dan weer in elkaar, hulp van wederhelftje moeten inroepen, mijn redder in nood voor als ik het net bijna zal opgeven en die me dan weer op weg zet... Maar uiteindelijk 300 g bloem, 2 eieren, 20 ml water in de machine gedaan, schietgebedje terwijl het deeg vorm kreeg en tot het er uit zag als kleine erwtjes (als het er uitziet als taart deeg moet er bloem bij, en als het er uit ziet als zand, moet er water bij)  

Na een goeie 5 minuten durfde ik het schuifje dat het deeg tegenhoudt, een beetje opentrekken en dan wachten tot de eerste slieren te voorschijn kwamen...  Meteen de kom water op het vuur gezet, vertrouwend dat we pasta zouden kunnen eten!

Naarmate mijn vertrouwen steeg, haalde ik er ook een ui, een blikje ansjovis, wat zwarte olijven en een brick tomaten bij. Spaghetti alla puttanesca is iets waarvan beweerd wordt dat de hoertjes dit gerecht maakten als 't rap moest gaan en met ingrediënten uit de kast, dus nu ook het ideale gerecht.

Ui met ansjovis wat aangestoofd met de olie uit het blikje, olijven toegevoegd en ook de tomaten en samen laten pruttelen. Vervolgens mijn eerste home made pasta in het kokende water gelegd (niet zomaar laten vallen, maar met liefde in het water gelegd), na een paar minuten geproefd of die eetbaar was, en uiteindelijk vol vertrouwen "aan tafel" durven zeggen.

Gisteravond mijn pastabijbel er weer bij gehaald en zitten lezen over andere sausen, andere kleuren (waar haal je in godsnaam inktvisinkt?) en beseft dat het alweer een goeie knoop was die doorgehakt was. 

10:08 Gepost door Mieke in H. Pasta, N. Budgetkoken, S. Snel klaar, U. Kindvriendelijk | Permalink | Commentaren (0) | |  Facebook | |  Print | Pin it! |

20-07-14

Kip in filodeeg

Ik blijf nog wat hangen in het koken, experimenteren, aanpassen en vooral genieten.  Nu ik dit recept wil noteren besef ik weer waarom ik dit blogje ooit zo belangrijk vond: om gemakkelijk recepten terug te vinden zonder dat ik moet zoeken uit welk kookboek iets kwam. Ik moest alweer nadenken waar ik mijn inspiratie haalde....2014-07-12 20.34.43.jpg

Ingrediënten:
500 kippebrokjes (Collruyt), 1 ui, verse koriander, peterselie, saffraanpoeder, kaneelpoeder, 100ml water, bouillonblokje kip, 1 ei, filodeeg (Rahman)

Bereidingswijze:
Verhit olie in een pan en bak de kip, snipper de ui en bak mee.  Voeg de gehakte kruiden en poeders toe en schep goed om.  Voeg het water met het bouillonblokje toe en laat sudderen onder gesloten deksel gedurende minimum 15 minuten.  Vervolgens het deksel wegnemen, het vuur hoog zet en het vocht laten verdampen. Laat afkoelen Voeg een ei toe aan de afgekoelde farce.

Snij de vellen filodeeg in 3 lange repen.  Leg een lepel farce op de 3 repen filodeeg en vouw het bovenste hoekje over de farce, wikkel het driehoekje tot envelopje, blijf overvouwen tot het einde van de reep. Leg de driehoekjes op een bakplaat en besprenkel met olijfolie.

Verwarm de oven op 190° en laat de driehoekjes gedurende 20 minuten bakken in de oven.

14:24 Gepost door Mieke in N. Budgetkoken, U. Kindvriendelijk | Permalink | Commentaren (0) | |  Facebook | |  Print | Pin it! |

12-05-14

Home made pizza

Wederhelftje zette me in de bloemetjes met een pizzamaker....  En dat probeerde ik natuurlijk meteen uit!pizza.jpg

Voor het pizzadeeg voor 1 pizza (ik maakte er meteen 2)

300 g bloem, 2 dl lauw water, 2 eetlepels olijfolie, een halve koffielepel suiker, een halve koffielepel zout, 10 g verse gist

Bereidingswijze: Bloem, olie, suiker, zout en deel van het water mengen.  Een deel achterhouden om de gist in op te lossen, toevoegen aan het deeg en gedurende 1 minuut blijven kneden.
Deeg uitrollen en gedurende 25 minuten laten rijzen.  Pizzasaus over de bodem strijken en extraatjes toevoegen..

Wat gebruikte ik voor deze pizza?

een halve ui, in maantjes gesneden, pizzakruiden (mag ik niet vergeten opnieuw mee te nemen uit Delhaize), gerookte zalm van de Colruyt (probeer ik standaard in de frigo te hebben, om croques mee te maken, koude schotel of pizza), een blikje tomatenpuree en gemalen kaas.

BONI SELECTION ger. atl. zalm sn. 280 g en ik moet toegeven.... deze pizza in de pizzamaker was lekkerder dan wat ik gewoonlijk uit de oven klaarmaak!  De boordjes waren minder uitgedroogd, de uien waren lekker zacht, alsof ze eerst gestoofd waren, de zalm zorgde voor de zoute smaak en de kaas die bluste dat natuurlijk weer.

Ik zal wel nooit een echte hobbykok worden, of kunnen tippen aan "love cooking" maar ik geniet er van.

By the way "love cooking" is een aanrader.  Niet het zoveelste kookboek, maar geschreven door een bijna hobbykok met een heel vlotte pen!  Twijfel je aan mijn woorden?  Ga dan maar eens kijken naar haar blog! http://kitchenarytales.blogspot.be/  ik koop in elk geval het boek!

22:04 Gepost door Mieke in N. Budgetkoken, S. Snel klaar, U. Kindvriendelijk | Permalink | Commentaren (0) | |  Facebook | |  Print | Pin it! |

11-03-13

Groentekoek met feta

Met dank aan Libelle Lekker.... een eenvoudig idee maar echt heel lekker!

groentekoek met feta.jpg

Ingrediënten:
2 aubergines, 1 courgette, 2 tomaten, 200 g feta, 4 eetlepels room, 1 sjalot, 4 eieren, paprikapoeder, italiaanse kruiden

Bereidingswijze:
Alle groenten stoven, paprikapoeder toevoegen, de room met eieren kloppen, oven op 200 °C verwarmen, groenten verdelen in ovenvaste schotel, eiermengsel over de groenten gieten, fetakaas verdelen over de schotels en 20 minuten in de oven zetten.  mmm.. njamie

20:09 Gepost door Mieke in K. Groenten, N. Budgetkoken | Permalink | Commentaren (0) | |  Facebook | |  Print | Pin it! |

05-01-13

Black Eyed Peas of zwarte ogen bonen met couscous

Wederhelftje maakte de laatste tijd al regelmatig iets klaar waaraan hij zwarte ogen bonen toevoegde.  Dus deed ik vandaag ook eens hetzelfde, met couscous

black eyed peas 00.jpg

Ingrediënten:
1 kg stoofvlees, 1 ui, 100 g gedroogde zwarte ogenbonen (minimum een nacht laten weten op voorhand), 2 blokjes bouillon, 1 l water, 1 blik gepelde tomaten, 1 blik tomatenpuree.

Bereidingswijze:
Bak het vlees aan in boter, voeg er de gesnipperde ui bij en stoof alles samen gedurende een 10 tal minuten.  Voeg het water en de bouillonblokjes toe, evenals de zwarte ogenbonen, de tomaten en tomatenpuree.

En laat alles zachtjes sudderen gedurende een paar uur.  Echt slow cooking :-).  

Ik diende op met couscous en iedereen vond het super lekker....

black eyed peas.jpg

Als je zo'n zak zwarte ogen bonen kocht, dan kan je daar heel lang mee weg, want een handvol bonen laten zwellen en je bent verbaasd over de hoeveelheid die je verkrijgt....

 

15:07 Gepost door Mieke in E. Stoofpotjes, N. Budgetkoken | Permalink | Commentaren (0) | |  Facebook | |  Print | Pin it! |

23-12-12

Appeltaart

Met de feestdagen in 't vooruitzicht, even een snelle taart, die zo lekker is dat ze op was tegen dat ze afgekoeld was...

appeltaart.jpg

Ingrediënten:
deeg: 6 lepels zelfrijzende bloem, 4 lepels suiker, 1 ei, 3 lepels melk, appeltjes

afwerking: 50 g margarine, 4 lepels suiker

Bereidingswijze:

alle ingrediënten voor de deeg mengen, en in een platte bakvorm gieten, bedekken met appelschijfjes, dan de afwerking over de taart gieten en gedurende 25 minuten bakken op 180°

15:04 Gepost door Mieke in N. Budgetkoken, P. Gebak, S. Snel klaar | Permalink | Commentaren (0) | |  Facebook | |  Print | Pin it! |

10-09-12

Pasta met gorgonzolasaus

Ingrediënten:
pasta, gorgonzolakaas, room, salie

Bereidingswijze:
pasta klaarmaken, gorgonzola laten smelten in de room, salie toevoegen en mengen met de pasta

pasta met gorgonzolasaus.JPG

Snel klaar, goedkoop en lekker

12:51 Gepost door Mieke in H. Pasta, N. Budgetkoken, S. Snel klaar | Permalink | Commentaren (0) | |  Facebook | |  Print | Pin it! |

03-05-12

tomatentaartje


Dit wilde ik proberen, maar vermits ik niet zo graag bladerdeeg eet, gebruikte ik kruimeldeeg.

Ingrediënten:
1 pak kruimeldeeg, mosterd, tomaten, basilicum, mozarella

Bereidingswijze:
De kruimeldeeg in een taartvorm doen en bakken met de porcelein pareltjes gedurende 10 minuten op 170°C.  Dit moet omdat de tomaten nogal wat sap bevatten.
Kruimeldeeg eenmaal uit de oven inwrijven met mosterd, schijfjes tomaat toevoegen, mozarrella toevoegen en nog 25 minuten terug in de oven...

21:46 Gepost door Mieke in K. Groenten, N. Budgetkoken | Permalink | Commentaren (0) | |  Facebook | |  Print | Pin it! |

03-01-11

Seldersoep met brocolli

Lekker en goedkoop!

Ingrediënten:
300 g knolselder in stukjes gesneden, 1 brocolli, 7,5 dl melk, 5 dl kippenbouillon

bereidingswijze:
Kook de knolselder gedurende 20 minuten in de melk en kippenbouillon, voeg de stronkjes brocolli toe en laat nog 15 minuten koken.  Mix.

09:38 Gepost door Mieke in C. Soepen, ETEN & DRINKEN, N. Budgetkoken | Permalink | Commentaren (0) | |  Facebook | |  Print | Pin it! |

12-11-10

Preiquiche met gerookte zalm

preiquiche met gerookte zalm (2).JPG

Ingredriënten:
pakje kruimeldeeg, gerookte zalm, 4 eieren, 2 potjes petit gervais en 4 preistengels, bouillonblokje (ik gebruikte kruidennootje van maggi).

Bereidingswijze:
Preistengels fijn snijden en stoven en laten uitlekken, eieren loskloppen met de petit gervais en het bouillonblokje.  De zalm in snippers snijden. 
Op de kruimeldeeg, de preistengels erop, de zalmsnippers over de prei verdelen, het eimengsel over alles gieten en 35 minuten in de oven op 180°C.

preiquiche met gerookte zalm.JPG

Snel klaar, niet duur, en lekker vandaar dat ik een nieuwe categorie opstart met budgetkoken.

10:32 Gepost door Mieke in N. Budgetkoken | Permalink | Commentaren (1) | |  Facebook | |  Print | Pin it! |