30-06-14

Chocoladetruffels

Een tijdje geleden legde ik al de link naar lovecooking van Stephanie Coorevits. of naar haar blog Kitchenary Tales.

Ik moet toegeven dat ik me afvraag waar ik nu het meest van geniet: van de recepten of van de knappe pen waarmee Stephanie alles aan elkaar schrijft.  Tot op heden was het vooral het lezen wat ik deed, maar vandaag (verlof dient daarvoor toch?) waagde ik me aan wat probeersels.  

De gemarineerde olijven zitten in de frigo, en mogen er pas uit komen morgenavond, rond 22 uur, als we aan 't genieten zijn van de voetbal, stilletjes hopend op die halve finale tegen onze Noorderburen.  Misschien is die droom over zo'n 30 uur compleet aan diggelen.  Net daarom, nu snel hierover iets zeggen, nu het nog kan en de hoop nog superhoog is en de bijhorende stress voor onze duivels er misschien weer voor zorgt dat ze (nog) niet hun mooiste spel laten zien. Sowieso geniet ik van de duivelse sfeer en kan ik het ook niet laten om mijn cupcakes van een passend vlagje te voorzien.

 

cupcakes, rode duivels

Ik bleef dus in dezelfde suikersfeer en probeerde de chocoladeturffels.  In bio planet vond ik cocosolie (en nog veel meer maar niet gebruikte voor deze lekkernijen) Ook al gebruikte ik enkel 300 g chocoladedruppels, 30 g cocosboter, een doosje cocosroom en een snuifje zout... wil je het hele recept lezen, koop dat het boek :-), en ik garandeer je, je geniet net zo veel van haar persoonlijk verhaal als van haar recepten.  Daarom linkte ik het niet alleen met de categorie Eten en drinken, maar evenzeer met non fictie boeken! Geschreven zoals ik Stephanie (een beetje) ken, authentiek, intelligent en met gevoel voor goeie humor. (en nee, ik heb geen aandeel in de verkoop, maar dit boek krijgt een ereplaats naast mijn "koken met Fatima", mijn andere bijbel...)

chocoladetruffels.jpg

17:38 Gepost door Mieke in ETEN & DRINKEN, Non Fictie, Q. Snoepjes | Permalink | Commentaren (0) | |  Facebook | |  Print | Pin it! |

17-02-13

Macarons

Omdat ik experimenteren leuk vind, kocht ik gisteren bij Aveve de silicone vellen om macarons te maken, en een doos chocolademacarons waarin zowel de chocolade zit, als de mix van suiker en amandel.  Bijkomend heb je nog nodig: 40 ml room en 2 eieren.  Ok, ze zien er niet zo glad uit als de parijse macarons, maar 't zijn de eerste en ze smaken echt lekker.

macaron (2).JPG

De vulling maken is eenvoudig: room verwarmen en de bijhorende chocolade er aan toevoegen en weer laten afkoelen. De eiwitten tot pieken kloppen en de macaronmix eraan toevoegen

macaron (3).JPG

15 minuten op 150°C bakken en dan laten afkoelen. De vullingen op de afgekoelde helften smeren en er een andere helft opleggen.

macaron.JPG

Ik wil wel eens gaan proberen of ik uit mijn kookboeken een recept vind, waarmee ik iets meer glanzende macarons kan maken..  Van proberen kan je leren...

20:06 Gepost door Mieke in P. Gebak, Q. Snoepjes | Permalink | Commentaren (0) | |  Facebook | |  Print | Pin it! |

06-03-12

Gedroogde appeltjes

 

gedroogde appeltjes.JPG

Ooit kocht ik dit toestel na lang twijfelen, en ook al is het niet iets wat ik dagelijks gebruik, toch ben ik blij dat ik het kocht.  Ik droogde er net als vorige week weer 5 kg appeltjes mee en niemand heeft nog moeite om voldoende appeltjes te eten!

18:41 Gepost door Mieke in Q. Snoepjes | Permalink | Commentaren (0) | |  Facebook | |  Print | Pin it! |

01-11-11

Zelf snoep maken

 

spekjes, zelf snoep maken, glucosesiroop

Halloween, trick or treat, en dus snoepjes... en een nieuwe poging om zelf snoepjes te maken.  De smaak is goed, maar ik sneed er wel weer de suiker af, die was er voor mij echt te veel aan...  Hetzelfde mengsel kan je gebruiken om in cocosrasp te wentelen, dus wordt de volgende poging er een met cocos. (en die krijg je misschien ooit hier wel weer te zien)

Ik kocht dus het boekje zelf snoep maken (isbn 978 90 5964 6292), en heb een beetje een "debbie travis-gevoel" Het lijkt eenvoudig tot je het werkelijk zelf probeert. ik probeerde eerder al nouga, wat ik dringend nog eens opnieuw moet doen, enkel zo zal ik het ooit echt onder de knie krijgen.
Maar omdat ik deze snoep wel lekker vind, zelfs zonder dat ik er echte smaakstoffen aan toevoegde, krijgt het recept hier een plaatsje:

Ingrediënten:
75 g water, 250 g suiker, 1 eetlepel vloeibare glucose (gevonden bij AVEVE), 80 g eiwit (dit waren er bij mij 3), 5 blaadjes gelatine (op 't recept stond 4 maar ik verkoos er toch 5) en smaak en kleurstoffen naar keuze.

Bereidingswijze:
Breng het water met de suiker en de vloeibare glucose aan de kook en laat dit ongeveer 5 minuten doorkoken.
Klop de eiwitten helemaal stijf en laat de blaadjes gelatine weken in koud water.  Schenk de suikerstroop, al kloppend, in een dun straltje bij het stijfgeklopte eiwit.  Blijf kloppen tot het is afgekoeld.
Los de uitgeknepen blaadjes gelatine op in een beetje heet water en roer dit door het eiwit.
Kleur met voedingskleurstof het eiwit en bekleed een ovenschaal met huishoudfolie, schep het eiwit er in.  Laat dit gedurende 2 uur in de koelkast opstijven en snijd met een nat scherp mes het eiwit.  Laat drogen buiten de koelkast. (in het boekje stond wentel in suiker, maar dat doe ik de volgende keer niet meer... anders te zoet)

09:56 Gepost door Mieke in Q. Snoepjes | Permalink | Commentaren (0) | |  Facebook | |  Print | Pin it! |

04-04-11

Rice crisps

Wat doet iemand als je kleine doosjes ricecrisps hebt van 30 g en in de mood om snoepjes te maken?
Inderdaad, dan maak je rice crisps:

30 g rice crisps mengen met 100 g gesmolten chocolade, verdelen in kleine porties, laten opstijven in de frigo en dan krijg je dit resultaat:

rice crisps.JPG

13:00 Gepost door Mieke in Q. Snoepjes | Permalink | Commentaren (0) | |  Facebook | |  Print | Pin it! |

02-04-11

Nouga

Gisteren een leuk boekje gekocht: zelf snoep maken

Zelf snoep maken.JPG

en zopas eerste receptje uitgetest: nouga

400 g suiker, 50 g water, 2 eiwitten en gepelde pistachnoten

Eerst stroop maken met 200 g suiker en 25 g water.  Ondertussen eiwitten stijfkloppen.   De eerste stroop er voorzichtig bijvoegen en blijven kloppen tot het mengsel afgekoeld is.  Tweede stroop maken met opnieuw 200 g suiker en 25 g water.  Toevoegen en ook de gepelde pistachnoten.  Ik voegde er ook nog rode kleurstof aan toe zodat ik hopelijk straks lekker roze nouga heb. 
Ik vrees wel dat ik mijn stroop niet lang genoeg liet doorkoken, ik was bang dat het zou karameliseren... volgende keer ietsje langer laten koken... en straks proeven van mijn eerste nouga.  Als 't meevalt, zal het zeker niet de laatste keer zijn, want ik ben gek op nouga!

Nouga.JPG

15:50 Gepost door Mieke in Q. Snoepjes | Permalink | Commentaren (0) | |  Facebook | |  Print | Pin it! |

16-08-10

Bajadera

Ingrediënten:

bajadera.JPGvoor het deeg: 300 gram gemalen walnoot, 300 gram gemalen petit beurre, 300 gram boereboter zonder zout, 800 gram suiker, 150 gram chocolade (ik gebruik bloc van Callebaut) 250 ml. water.
voor het glazuur: 120 gram boereboter, 4 soeplepel suiker, 4 soeplepel melk, 100 gram chocolade

Bereidingswijze

bajadera 2.JPGWater met suiker aan de kook brengen, als het water opnieuw transparant wordt, nog even laten doorkoken en dan dan boter toevoegen. Als de boter gesmolten is dan ook de walnoten en petitbeurre toevoegen. Goed mengen.
Ovenschotel insmeren en de helft van het deeg toevoegen. 
De chocolade toevoegen aan de tweede helft en over de eerste gieten.  Heel voorzichtig om te voorkomen dat de twee soorten door elkaar lopen.
Laat afkoelen en maak ondertussen het glazuur: meng boter, suiker, melk en chocolade en giet over het koekjes mengsel.
Laat een nacht in de frigo afkoelen en snij de volgende dag in stukjes....

13:37 Gepost door Mieke in P. Gebak, Q. Snoepjes | Permalink | Commentaren (0) | |  Facebook | |  Print | Pin it! |

02-01-10

Truffels

DSCI0018

Ingrediënten:
500 g Bloc chocolade van Callebaut, 250 g boerenboter, 2 koffielepel koffieextract

Bereidingswijze:
Smelt de chocolade met de boter (eventueel in de microgolf), meng met het koffieextract en laat terug opstijven.
De volgende dag in stukken snijden en in cacaopoeder wentelen.

08:52 Gepost door Mieke in Q. Snoepjes | Permalink | Commentaren (4) | |  Facebook | |  Print | Pin it! |

22-04-09

Turks Fruit


In de reeks van de morgen zit het boek Turks fruit, en dus ging ik op zoek naar wat achtergrond info... en klikte verkeerd, zo kwam ik dit receptje tegen dat ik een beetje aanpaste:

Ingrediënten:
geraspte citroenschil van 1 citroen, sinaasappelsap van 3 sinaasappels, 400 g suiker, 12 blaadjes gelatine (genoeg voor 1 l),  water, poedersuiker voor decoratie

turks fruit

Bereiding:
Gelatine 5 minuten laten weken in water en ondertussen het sinaasappelsap aangelengd tot 4 dl vocht met de suiker en de citroenschil opwarmen.
Gelatine toevoegen en laten oplossen in de suikerstroop.
Mengsel in een vormgieten
Een dag laten stijven.
In stukjes van 2,5 cm snijden en met poedersuiker bestrooien.

 turks fruit2

19:33 Gepost door Mieke in Q. Snoepjes | Permalink | Commentaren (0) | |  Facebook | |  Print | Pin it! |