18-12-16

Minibrochette van reuzengarnaal en komkommer

Ingrediënten:
0,5 komkommer, 125 g Philadelphia met zalm en dille, 1 potje rode lompviseieren, 2 takjes peterselie, 4 sprietjes bieslook, 1 eetlepel olijfolie, sherryazijn, 10 reuzegarnalen met staart, peper en zout.

Bereiding:
Met de dunschiller lange brede slierten van een halve komkommer snijden.  Droogdeppen met keukenpapier.
De Philadelphia met zalm en dille over de komkommer smeren en oprollen.  Tandenstokertje er in en afwerken met lompviseitejs.


Peterselie en bieslook fijn snipperen, mengen met olijfolie, peper en zout toevoeren.  De garnalen er doorrollen en op prikkers steken 

21:03 Gepost door Mieke in A. Aperitiefhapjes | Permalink | Commentaren (0) | |  Facebook | |  Print | Pin it! |

13-04-16

Tapenade van rode biet met olijfjes

Met de rode bietjes van de stadsboerderij een tapenade gemaakt
Ingrediënten: rode biet, olijfolie, balsamico azijn, kalamata olijfjes
Bereiding:
  • De ongekookte biet in stukken snijden van ongeveer een halve centimeter.
  • De stukkken in een ovenschotel leggen en besprenkelen met olijfolie en balsamico azijn
  • 20 minuten in een hete oven van 200 graden roosteren
  • Laten afkoelen
  • de geroosterde rode bietjes met de olijfjes in de blender
  • heerlijk op een toastje

rodebietjes.jpg

18:20 Gepost door Mieke in T. Tapas | Permalink | Commentaren (0) | |  Facebook | |  Print | Pin it! |

17-11-15

Pastinaaksoep

ingrediënten:

2 pastinaken, 4 wortels, 3 uien, 1 bouillonblokje, een koffielepel kurkuma, een koffielepel koriander, 1 blik cocosmelk

bereidingswijze:

gesnipperde uien aanstoven, wortels en pastinaken in grove stukken toevoegen en even laten meestoven, 1 l water toevoegen en laten koken. Cocosmelk toevoegen en mixen.  Afwerken met de kruiden.

20:43 Gepost door Mieke in C. Soepen | Permalink | Commentaren (0) | |  Facebook | |  Print | Pin it! |

24-10-15

Andijviesoep

Met mijn wekelijkse extra voorraad groenten van bij de Stadboerderij heb ik nu telkens ook groenten om een soepje van te maken...

Vandaag dus: Andijviesoep

Ingrediënten: 

1 ui, 1l waterr, olijfolie,1 krop andijvie, 1 l alpro kokosmelk,1 tl kerriepoeder, ¼ tl cayennepeper, sap van ½ citroen

Bereidingswijze:
Ui fijn snijden en fruiten in olie.
Water toevoegen en aan de kook brengen.
Andijvie wassen, in reepjes snijden, toevoegen en gaar koken.
Citroen uitpersen.
Kokosmelk, citroensap, kerriepoeder, zout en cayennepeper toevoegen.
Soep mixen.

18:28 Gepost door Mieke in C. Soepen | Permalink | Commentaren (0) | |  Facebook | |  Print | Pin it! |

13-06-15

Donuts

meegeleverd met het toestelletje... recept voor donuts en aangezien ik dergelijke papieren snel tussen andere leg en als ik het dan weer nodig heb, moet zoeken waar ik het recept gelegd had benut ik dus maar weer eens mijn blogje.  Trouwens zo is dit blogje ook ontstaan: wat ik leuk en lekker vind en graag wil delen.

Dus:

Ingrediënten: 260 g bloem, 130 g suiker, 1 zakje bakpoeder, 250 ml melk, 5 soeplepels olie, 3 eieren, 1 snuifje zout

en ook  zonder de eieren lekker... want die vergat ik Stoer

volgende keer dus met....

16:58 Gepost door Mieke in P. Gebak | Permalink | Commentaren (0) | |  Facebook | |  Print | Pin it! |

07-06-15

Aardbeienroomijs

omdat wat ik maakte zeker voor herhaling vatbaar is... en volgend jaar anders straks weer twijfel en me afvraag, hoe deed ik dat toch...

Ingrediënten

  • 600 ml gemixte aardbeien
  • 500 ml room 40%
  • 150 g suiker

mengen

en 50 minuten in de ijsmachine....

Njamie

21:52 Gepost door Mieke in L. Desserten, U. Kindvriendelijk | Permalink | Commentaren (1) | |  Facebook | |  Print | Pin it! |

31-05-15

Marlies bakt er wat van

De 11 jarige dochter van een collega is gestart met een heel leuk blogje over haar hobby.  Er staan al heel lekkere taartjes op!

https://marliesbakterwatvan.wordpress.com/

 

08:55 Gepost door Mieke in P. Gebak | Permalink | Commentaren (1) | |  Facebook | |  Print | Pin it! |

17-08-14

Home made pasta

pasta a la puttanesca.JPG

Deze week de knoop doorgehakt en gisteren eigenaar geworden (via collishop want winkelen vind ik echt tijdverlies) van een pastamachine...  Eerst het ding helemaal uit elkaar gehaald, want ik wil begrijpen hoe iets in elkaar zit voor ik me verder waag, dan weer in elkaar, hulp van wederhelftje moeten inroepen, mijn redder in nood voor als ik het net bijna zal opgeven en die me dan weer op weg zet... Maar uiteindelijk 300 g bloem, 2 eieren, 20 ml water in de machine gedaan, schietgebedje terwijl het deeg vorm kreeg en tot het er uit zag als kleine erwtjes (als het er uitziet als taart deeg moet er bloem bij, en als het er uit ziet als zand, moet er water bij)  

Na een goeie 5 minuten durfde ik het schuifje dat het deeg tegenhoudt, een beetje opentrekken en dan wachten tot de eerste slieren te voorschijn kwamen...  Meteen de kom water op het vuur gezet, vertrouwend dat we pasta zouden kunnen eten!

Naarmate mijn vertrouwen steeg, haalde ik er ook een ui, een blikje ansjovis, wat zwarte olijven en een brick tomaten bij. Spaghetti alla puttanesca is iets waarvan beweerd wordt dat de hoertjes dit gerecht maakten als 't rap moest gaan en met ingrediënten uit de kast, dus nu ook het ideale gerecht.

Ui met ansjovis wat aangestoofd met de olie uit het blikje, olijven toegevoegd en ook de tomaten en samen laten pruttelen. Vervolgens mijn eerste home made pasta in het kokende water gelegd (niet zomaar laten vallen, maar met liefde in het water gelegd), na een paar minuten geproefd of die eetbaar was, en uiteindelijk vol vertrouwen "aan tafel" durven zeggen.

Gisteravond mijn pastabijbel er weer bij gehaald en zitten lezen over andere sausen, andere kleuren (waar haal je in godsnaam inktvisinkt?) en beseft dat het alweer een goeie knoop was die doorgehakt was. 

10:08 Gepost door Mieke in H. Pasta, N. Budgetkoken, S. Snel klaar, U. Kindvriendelijk | Permalink | Commentaren (0) | |  Facebook | |  Print | Pin it! |

20-07-14

Kip in filodeeg

Ik blijf nog wat hangen in het koken, experimenteren, aanpassen en vooral genieten.  Nu ik dit recept wil noteren besef ik weer waarom ik dit blogje ooit zo belangrijk vond: om gemakkelijk recepten terug te vinden zonder dat ik moet zoeken uit welk kookboek iets kwam. Ik moest alweer nadenken waar ik mijn inspiratie haalde....2014-07-12 20.34.43.jpg

Ingrediënten:
500 kippebrokjes (Collruyt), 1 ui, verse koriander, peterselie, saffraanpoeder, kaneelpoeder, 100ml water, bouillonblokje kip, 1 ei, filodeeg (Rahman)

Bereidingswijze:
Verhit olie in een pan en bak de kip, snipper de ui en bak mee.  Voeg de gehakte kruiden en poeders toe en schep goed om.  Voeg het water met het bouillonblokje toe en laat sudderen onder gesloten deksel gedurende minimum 15 minuten.  Vervolgens het deksel wegnemen, het vuur hoog zet en het vocht laten verdampen. Laat afkoelen Voeg een ei toe aan de afgekoelde farce.

Snij de vellen filodeeg in 3 lange repen.  Leg een lepel farce op de 3 repen filodeeg en vouw het bovenste hoekje over de farce, wikkel het driehoekje tot envelopje, blijf overvouwen tot het einde van de reep. Leg de driehoekjes op een bakplaat en besprenkel met olijfolie.

Verwarm de oven op 190° en laat de driehoekjes gedurende 20 minuten bakken in de oven.

14:24 Gepost door Mieke in N. Budgetkoken, U. Kindvriendelijk | Permalink | Commentaren (0) | |  Facebook | |  Print | Pin it! |

13-07-14

Duizendgatenpannekoek

De laatste tijd ben ik nogal veel aan 't koken geweest.  De inspiratie van Love Cooking zorgde dat ik ook weer mijn lievelingskookboeken boven haalde en menig uur in de keuken stond (en ook omdat ik verlof had)

foto 1.JPG

Allemaal gerechtjes (keftedes, courgette met halloumi, couscous met prei en rode bietjes, aubergine hapjes) uit het boek van Stephanie Coorevits.  En als ik de oorsprong van mijn blog indachtig ben dan moet ik hier wat receptjes gaan delen. Mijn blog dient om die dingen die ik leuk en lekker vind, snel en eenvoudig terug te vinden, zonder op zoek te moeten gaan waar de beschrijving weer stond.

foto 3.JPG

Maar ik ging dus ook wel weer wat verder al krijgen de keftedes wellicht een vast plaatsje.  Ik vind die zo lekker, met graanmosterd, mmmm.  Maar daarnaast bakte ik ook courgette koeken, maakte wortelen op marokkaanse wijze klaar, en een tomatensalsa. (ook zo verfrissend lekker)  De laatste drie dus al niet meer uit HET boek.

foto (10).jpg

In mijn andere "kookbijbel" zag ik het recept van de duizendgatenpannekoek en legde dus het boek van Stephanie er naast.  Ik volgde dus haar inspiratie voor een deel en voegde ook griesmeel (semelina van bij Rahman) toe, geen twee zakjes bakpoeder en het laten rusten van het deeg hield ik tussen de twee.  

En zo kwam ik tot het recept dat ik toch wil behouden:

Ingrediënten:
150 g bloem, 150 griesmeel, snuifje zout, 0,5 l water, 10 g gist, 1 zakje bakpoeder

Bereiding:
Alle ingrediënten mengen tot een glad deeg, ruim een half uur laten rusten en dan bakken....

Ik serveerde dit met perengelei... mmmmm 

17:12 Gepost door Mieke in P. Gebak | Permalink | Commentaren (0) | |  Facebook | |  Print | Pin it! |

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende