23-06-13

Groentjes....

Eventjes wat inspiratie om koude groentjes op een andere manier klaar te maken.... Inspiratie komt uit koken met Fatima, mijn lievelingskookboek voor Marokaanse kookkunst.

Groenten.JPG

links staan de tomaatjes met komkommer:
komkommer van zaadjes ondoen en in stukjes snijden, net zoals de 2 tomaten, mengen met bladpeterselie, dille, komijn, peper en zout, olijfolie.

vervolgens rode bietjes met tomaat:
4 gestoomde rode bietjes, in brunoise snijden en mengen met een gepelde tomaat die ook in stukjes gesneden is, een halve bussel bladpeterselie en sjalotjes en 5 lepels olijfolie 

gekookte worteltjes:
worteltjes schoonmaken, koken, in brunoise snijden, en mengen met sap van een citroen, gesnipperde sjalot, komijn, olie en azijn, peper en zout.  Minimum een uur in de koelkast.... 

en mijn lievelingsgroente: aubergine met tomaatjes.
aubergine in grote stukken snijden en koken tot die zacht is, pureren met teentje look en gepelde tomaten, olijfolie bladpeterselie en koriander toevoegen.

heerlijk vind ik die, en ik pas aan met wat ik aan verse kruiden vind, of waar ik echt zin in heb.  Meestal zit daar koriander en bladpeterselie bij....

21:03 Gepost door Mieke in I. Slaatjes, K. Groenten | Permalink | Commentaren (0) | |  Facebook | |  Print | Pin it! |

11-03-13

Groentekoek met feta

Met dank aan Libelle Lekker.... een eenvoudig idee maar echt heel lekker!

groentekoek met feta.jpg

Ingrediënten:
2 aubergines, 1 courgette, 2 tomaten, 200 g feta, 4 eetlepels room, 1 sjalot, 4 eieren, paprikapoeder, italiaanse kruiden

Bereidingswijze:
Alle groenten stoven, paprikapoeder toevoegen, de room met eieren kloppen, oven op 200 °C verwarmen, groenten verdelen in ovenvaste schotel, eiermengsel over de groenten gieten, fetakaas verdelen over de schotels en 20 minuten in de oven zetten.  mmm.. njamie

20:09 Gepost door Mieke in K. Groenten, N. Budgetkoken | Permalink | Commentaren (0) | |  Facebook | |  Print | Pin it! |

22-10-12

Winterhutsepot.... mmmm

hutsepot.jpgEen voorraad winterhutsepot klaargemaakt.  Heerlijk om op drukke dagen toch voldoende groenten te kunnen eten

Deze is gemaakt met een savooikool, wortelen, een halve knolselder, uien, aardappelen, groene selder.

 

Met de rest van de knolselder maakte ik seldersoep

 

12:05 Gepost door Mieke in G. Aardappelen, J. Vegetarisch, K. Groenten | Permalink | Commentaren (0) | |  Facebook | |  Print | Pin it! |

27-06-12

Brocolli ovenpannetje

Dankzij de inspiratie uit het kookboek van de Colruyt "Vandaag Veggie"

Ingrediënten:
1 brocolli, 250 g ricotta kaas, 125 g mozarella (aperitiefballetjes), 4 eieren, peper en zout

Bereidingswijze:
de brocolli roosjes eerste 10 minuten stomen, ondertussen de ricotta met de eieren loskloppen en kruiden met peper en zout. De brocolli over de ovenschoteltjes verdelen en het ricotta-eiermengsel erover gieten.  Ik sneed de mozarella bolletje in 2 en legde die er bovenop. Nog 25 minuten in de oven op 180°C en dit was het resultaat.... ('t smaakte zo lekker dat ik bijna vergat om er een foto van te nemen.

brocolli ovenschotel.JPG

14:48 Gepost door Mieke in E. Stoofpotjes, ETEN & DRINKEN, J. Vegetarisch, K. Groenten | Permalink | Commentaren (0) | |  Facebook | |  Print | Pin it! |

03-05-12

tomatentaartje


Dit wilde ik proberen, maar vermits ik niet zo graag bladerdeeg eet, gebruikte ik kruimeldeeg.

Ingrediënten:
1 pak kruimeldeeg, mosterd, tomaten, basilicum, mozarella

Bereidingswijze:
De kruimeldeeg in een taartvorm doen en bakken met de porcelein pareltjes gedurende 10 minuten op 170°C.  Dit moet omdat de tomaten nogal wat sap bevatten.
Kruimeldeeg eenmaal uit de oven inwrijven met mosterd, schijfjes tomaat toevoegen, mozarrella toevoegen en nog 25 minuten terug in de oven...

21:46 Gepost door Mieke in K. Groenten, N. Budgetkoken | Permalink | Commentaren (0) | |  Facebook | |  Print | Pin it! |

12-08-11

Opgevulde courgettes

opgevulde courgette.JPG

Ik had zin om te kokerellen, tijdens de week.... niet echt handig als je iets later thuiskomt en toch nog iets leuks op tafel wilt, op een treffelijk uur.  Maar 't resultaat was echt wel lekker

Ingrediënten:
500 g lamsgehakt, 8 ronde courgettes, 250 g feta, 1 tomaat, 1 ui, olijfolie, 100 g bulgur, 2 dl groetenbouillon

Bereidingswijze:
Laat de bulgur in de kokende groetenbouillon zwellen. Hol de courgettes uit, stoof de fijngesnipperde ui met het lamsgehakt, de gepelde tomaat die je in stukjes sneed met de inhoud van de courgettes, meng er de bulgur onder en vul de courgettes er terug mee op.
Zet de courgettes gedurende een half uur in een oven op 200 g

Ik zet dit recept op mijn blog omdat ik het zeker nog opnieuw wil maken!

18:41 Gepost door Mieke in D. Hoofdgerechten, ETEN & DRINKEN, K. Groenten | Permalink | Commentaren (0) | |  Facebook | |  Print | Pin it! |

09-03-11

Brocoli gratin

brocolli gratin.JPG

Ontdekt en aanrader... Eenvoudig te bereiden,  minuten in de oven en smullen.  Bij weinig tijd is het leuk om op dergelijke geneugten te kunnen terugvallen.

20:06 Gepost door Mieke in G. Aardappelen, K. Groenten | Permalink | Commentaren (0) | |  Facebook | |  Print | Pin it! |

24-02-10

Aardappelflensjes

Vanmiddag weer geen brood, dus maar toevlucht gezocht tot een aardappelgerechtje...

Ingrediënten:
400 g aardappelen, 3 eieren, 2 el bloem, 1,5 dl melk, zout, peper en thym.

Bereidingswijze:
Kook de aardappelen, laat afkoelen, meng met de eieren, bloem en melk tot je een glad beslag krijgt.  Ik voegde nog thym toe.  En bakte de pannekoeken in een kleine pan.  Het bakken duurt wel eventjes, een 4 tal minuten per kant. 

aardappelflensje

20:30 Gepost door Mieke in K. Groenten | Permalink | Commentaren (1) | |  Facebook | |  Print | Pin it! |

22-06-09

Aardappelkroketten

Toen mijn ventje iets meer dan 12 jaar geleden, voor 't eerst op vakantie kwam naar Belgenlandje, wilde ik hem van alles uit onze keuken laten proeven. Pralines heeft hij toen zoveel gegeten dat hij er nu nog maar zelden eet.  Maar wat ik pas een paar dagen voor hij terug naar zijn thuisland vertrok klaarmaakte, waren kroketjes. Het was de eerste keer van heel zijn verblijf dat ik ontgoocheling in zijn ogen zag.  Toen ik vroeg waarom, antwoordde hij: "waarom wacht je tot ik vertrek om zoiets heerlijks klaar te maken...." Ik had toen moeten antwoorden om zeker te zijn dat je terugkomt...  Ik heb het niet gedaan, maar hij is toch teruggekeerd, gelukkig maar. En nu geniet ik, als hij glimlachend knikt "t is lekker.."

Ingrediënten:
2 kg aardappelen, 4 eieren, paneermeel, boter, nootmuskaat, peper en zout.

kroketjes01
Bereidingswijze:

Schil de aardappelen en kook ze gaar. Giet af en laat ze goed drogen. Pureer de aardappelen en kruid met peper, nootmuskaat en zout. Meng een klontje boter en de eidooiers er onder. 
Doe de puree in het kroketmachientje en snij ze in stukjes.
Klop het eiwit los. Rol ze door het eiwit en het paneermeel en herhaal deze handeling. Twee keer paneren!
Bak de kroketten op 180°C gedurende 3 minuten.

kroketjes02

06:15 Gepost door Mieke in K. Groenten | Permalink | Commentaren (1) | Tags: aardappel | |  Facebook | |  Print | Pin it! |

18-02-09

spruitjes-kastanjepuree

Een experimentje .....

1 kg spruitjes, schoonmaken en wassen, 20 minuten laten stomen in de steamer, pureren met wat room en een blikje kastanjepuree. 

2009 02 spruitjes

20:07 Gepost door Mieke in K. Groenten | Permalink | Commentaren (0) | Tags: spruitjes, kastanjes | |  Facebook | |  Print | Pin it! |