30-12-12

Ansjovistomaatjes

Ingrediënten:
100 g ansjovisreepje in olijfolie (versmarkt, bokaal) (+ 1 koffiel. olie uit de verpakking), tomaatjes,  1 onbehandelde citroen, 125 ml zure room, 1 takje peterselie

ansjovistomaatjes.jpg

Bereidingswijze:

Laat de ansjovis uitlekken. Hou 1 koffiel. van de olie apart.
Haal de zaadjes uit de pepers en snij in stukjes.
Rasp de schil van de citroen. Hou ook 1 koffiel. citroensap apart. Mix de ansjovis met de geraspte citroenschil, de zure room.Snij de tomaatjes middendoor.Leg op ieder half tomaatje wat van de ansjovisroom en versier met peterselie

 En dit is wat er bij ons nog aan overschoot....

15:33 Gepost door Mieke in A. Aperitiefhapjes | Permalink | Commentaren (0) | |  Facebook | |  Print | Pin it! |

28-12-12

Eendenlever en gelei van perzikenbier

Uit de Colruytrecepten geprobeerd: Het originele recept is met toast maar ik gaf er mijn broodjes in bloempotjes bij.

Ingrediënten
4 sneetjes eendenlever (Colruyt-beenhouwerij) (Val Dieu), 1 bakje preikiemen, 1 bakje veldsla, 1 appel, 1 citroen (alleen het sap), 1 rode ui, 4 sneetjes exotisch vruchtenbrood, 4 eetl. abrikozenconfituur, 4 eetl. walnootpitten, 2 eetl. zachte veenbessen, 2 gelatineblaadjes (1,6 g/stuk), 2 dl Pêche Mel Bush, 2 eetl. olijfolie, 1 eetl. balsamicoazijn, peper en zout,

 

Bereidingswijze:
Week de gelatineblaadjes in koud water. Laat uitlekken en knijp uit. Verwarm het bier op een zacht vuur en laat er de uitgeknepen gelatineblaadjes in smelten. Giet het mengsel in een glazen schaal en laat opstijven. (minimum 4 uur)
Snij de rode ui in fijne ringen.Schil de appel en snij in blokjes. Besprenkel met citroensap.
Meng de veldsla met de blokjes appel, de balsamicoazijn en de olijfolie. Bestrooi met de walnoten, de uiringen en de veenbessen. Kruid naar smaak met peper en zout.
Snij de biergelei in blokjes of hak fijn.
Verdeel de veldsla over de borden. Leg er een sneetjemet eendenlever op. Garneer met preikiemen en biergelei. Lepel er wat abrikozenconfituur naast. 

PICT0341.JPG

18:28 Gepost door Mieke in B. Voorgerechten | Permalink | Commentaren (0) | |  Facebook | |  Print | Pin it! |

27-12-12

broodjes in bloempotjes

 

Gezien in goedgebakken en een beetje aangepast met mijn aanwezige ingrediënten

Ingrediënten:
120 g meergranenbloem, 350 g witte tarwebloem, 8 g zout, 15 g verse gist, 150 ml lauwe melk, 120 ml lauw water, 40 g gesmolten boter, 1 eetlepel gehakte bieslook, 1 eetlepel gehakte peterselie (ik gebruikte die uit de diepvries van bij Colruyt), malse boter (eventueel maandzaad, sesamzaad)

broodje in de bloempot.JPG

Bereidingswijze:
De twee soorten bloem samen in de keukenrobot.
Los de gist op in de lauwe melk.
Voeg daarna het water en de gesmolten boter toe en kneed  10 minuten tot een glad en elastisch deeg.  Voeg midden in van het kneedproces zout toe.
Voeg de kruiden tijdens de laatste 3 minuten van het kneden toe aan het deeg zodat de kruiden goed verdeeld zijn.
Laat het anderhalf uur rijzen.
Sla de lucht ui het deeg en kneed het kort even door.
Verdeel het deeg in deegstukjes van ongeveer elk 50 g, laat ze even afgedekt met een handdoek rusten.
Vet intussen de terracottaputjes in met malse boter en bebloem ze, klop de overtollige bloem er af
Doe de bolletjes in de potjes
Laat ze afgedekt rijzen gedurende 45 minuten tot het deeg enkele centimeters boven de botjes uitkomt
Verwarm de over voor 200°c
Benevel met een plantenspuit de bovenkant van de broodjes met water
Bak de broodjes in ongeveer 25 minuten goedbruin en laat afkoelen in de potjes.

 

Ze stonden heel leuk op de tafel.... en waren echt lekker

 

 

15:33 Gepost door Mieke in O. Brood | Permalink | Commentaren (1) | |  Facebook | |  Print | Pin it! |

26-12-12

Kerstboompjes

Vanmiddag Kerstboompjes gemaakt met 2 6-jarigen: cakebloem van Aveve, met creme au beurre van Aveve, en suikerpasta van Aveve...kerstboompjes.jpg

kerstboompjes silicone.jpg

In 't weekend 2 silicone bakvellen met kerstboompjes gekocht in aveve, deeg gemaakt voor 1 cake (330 g bloem, 3 eieren, 150 g boter), creme au beurre gemaakt (50 g bloem voor creme au beurre, 50 g suiker, 125 g water, 125 g boter) en blauwe suikerpasta. 
Leuk om met de kids te maken, die plichtsbewust af en toe proefden of de gebakjes ok waren.... en lekker voor de grote mensen die achteraf gezellig koffie konden drinken, met gebak Knipogen

19:18 Gepost door Mieke in P. Gebak, U. Kindvriendelijk | Permalink | Commentaren (0) | |  Facebook | |  Print | Pin it! |

25-12-12

Uitgelezen: Ademloos van Deflo

ademloos deflo.jpg

't ja, Kerst is family time, en wat is er gezelliger dan met een kop warme chocomelk en zelfgebakken cakejes in de zetel te genieten van het samenzijn, en van een boek....

Ademloos komt er na "Weerloos", het tweede boek van Deflo over cel 5. Weerloos eindigde met veel vraagtekens van wie achter het verdwijnen van kinderen zat.  In Ademloos gaat De Decker op zoek naar naar de grote vissen.  Hij en zijn cel 5 worden opgedoekt, de Belgische staatsveiligheid neemt de touwtjes in handen.

En nu moed ik dus noodgedwongen ook "spoorloos" aan mijn wishlist toevoegen, want dat is het derde deel in de celt 5 reeks. Daar krijgen De Decker en Feremans de hulp van Deleu uit Mechelen.  En zo worden alle figuren weer verbonden.

En ook al zijn het niet de meest recente boeken, ik geef toe dat ik het wel leuk vind al zo veel van Deflo te hebben gelezen.

Maar nu eerst wat anders: oogklepdenken van Ruben Mersch...

18:02 Gepost door Mieke in Fictie, LEZEN | Permalink | Commentaren (0) | |  Facebook | |  Print | Pin it! |

24-12-12

Avocado en paprika met rivierkreeftjes

 

Gisteravond al een aperitiefhapje uitgetest, en goedbevonden....

Ingrediënten: 
150 g rivierkreeftenvlees (versmarkt), 1 avocado, 0.25 rode paprika, 1 limoen, 1 ei, 2 eetl. zure room, bieslook , koriander, cayennepeper, 0.5 dl witte porto, 3 gelatineblaadjes (1,6 g/elke), paprikapoeder (Topaz), peper en zout

Bereidingswijze:
Bereid de paprikagelei:Laat de gelatineblaadjes even weken in een kom koud water. Breng 1 dl water met 0,5 dl witte porto en de geraspte limoenschil aan de kook. Kruid met paprika, peper en zout. Haal van het vuur en voeg de uitgeknepen gelatineblaadjes toe. Roer tot de gelatine volledig opgelost is en laat wat afkoelen.

Pers de limoen.Snij de avocado in 2 en verwijder de pit. Schil de 2 helften. Snij de ene helft in blokjes en besprenkel met de helft van het limoensap en zet weg.
Snij de tweede helft van de avocado in stukken en schep er de rest van het limoensap door. Voeg 1 koffielepel gesnipperd bieslook en enkele blaadjes koriander toe en mix tot een homogene massa. Roer er de zure room onder en breng op smaak met cayennepeper en zout.
Kook het ei 10 min., tot het hard is. Laat afkoelen en pel. Verdeel in 8 gelijke partjes. (ik verwijder het eigeel...)
Verwijder de zaadlijsten en pitjes van de paprika. Snij in blokjes.
Verdeel de blokjes avocado en paprika over de glazen. Bedek met enkele kervelblaadjes en 2 stukjes ei. Schik er de rivierkreeftjes op en giet in elk glas 2 eetl. gelei. Werk af met 1 eetl. avocadoroom en enkele sprietjes bieslook.

avocado met rivierkreeftjes.jpg

 

10:37 Gepost door Mieke in A. Aperitiefhapjes | Permalink | Commentaren (0) | |  Facebook | |  Print | Pin it! |

23-12-12

Appeltaart

Met de feestdagen in 't vooruitzicht, even een snelle taart, die zo lekker is dat ze op was tegen dat ze afgekoeld was...

appeltaart.jpg

Ingrediënten:
deeg: 6 lepels zelfrijzende bloem, 4 lepels suiker, 1 ei, 3 lepels melk, appeltjes

afwerking: 50 g margarine, 4 lepels suiker

Bereidingswijze:

alle ingrediënten voor de deeg mengen, en in een platte bakvorm gieten, bedekken met appelschijfjes, dan de afwerking over de taart gieten en gedurende 25 minuten bakken op 180°

15:04 Gepost door Mieke in N. Budgetkoken, P. Gebak, S. Snel klaar | Permalink | Commentaren (0) | |  Facebook | |  Print | Pin it! |

20-12-12

Dank u dank u

En ja hoor... onze buurtschool won!  Dank aan allen die de moeite deden om voor ons te stemmen!

Buurtschool V-tex in Kortrijk en Dolle Pret uit Oostende zijn buitengewone buurten

maandag 17 december 2012 om 16u43

De buurtschool V-tex uit Kortrijk en buurttuin ‘Dolle Pret’ uit Oostende zijn verkozen tot buitengewone buurten.

 

De kijkers van Focus en WTV hebben de twee gekozen uit 5 geselecteerde projecten. Met de Buitengewone Buurt wil de Koning Boudewijnstichting organisaties belonen die zich inzetten voor hun buurt.

De buurtschool V-tex uit Kortrijk is een jonge multiculturele methodeschool die niet alleen onderwijs aanbiedt, maar ook een actieve rol speelt in de buurtwerking op de wijk Sint-Jan. De buurttuin Dolle Pret uit Oostende is een volkstuin door en voor wijkbewoners van de Nieuwe Stad. Sinds drie jaar kweken vrijwilligers hier tot 50 verschillende soorten groenten, bloemen en fruit. De winnaars krijgen nu een gedenkplaat, maar vooral 2.000 euro steun om hun werking nog verder uit te bouwen.

Laatste keer

Het is de vijftiende en meteen laatste keer dat de Koning Boudewijnstichting een buitengewone buurt verkiest. Maar al die tijd is de bedoeling gelijk gebleven: het sociale leven op een wijk bevorderen.

http://www.focus-wtv.be/nieuws/algemeen/buurtschool-v-tex-in-kortrijk-en-dolle-pret-uit-oostende-zijn-buitengewone-buurten/article-4000222914884.htm#

18:40 Gepost door Mieke | Permalink | Commentaren (0) | |  Facebook | |  Print | Pin it! |

16-12-12

Jeugdbibliotheek

Wat heerlijk toch om als 6-jarige een geschenkje voor je verjaardag te krijgen in de jeugdbibliotheek. 

boekje.jpg

De kinderboekenjury, de sympathieke dames in de bib, normaal dat je dan enthousiast wordt bij boeken!

Dank u wel jeugdbibliotheek.  Het verjaardagsgeschenk werd meteen verorberd :-)

(oh ja... en mamie was eigenlijk op dezelfde dag jarig.....)

21:23 Gepost door Mieke in LEZEN | Permalink | Commentaren (1) | |  Facebook | |  Print | Pin it! |

14-12-12

Wereldkaart

Met veel gevloek (binnensmonds natuurlijk) de kunstslagen in "Noord Amerika" geklost.  De kaart moet in spiegelbeeld geklost worden.... ben benieuwd of de rest vlotter gaat!  Leek een eenvoudig kloswerkje, maar is het toch echt niet!wereldkaart.JPG

22:21 Gepost door Mieke in 01. Kantklossen | Permalink | Commentaren (0) | |  Facebook | |  Print | Pin it! |